Varkenshouderij

Foto & video 1164 x bekeken 2 reacties

Broers en zussen bij elkaar

In de nieuwe stal van maatschap Van Paassen blijven de varkens van geboorte tot afleveren bij elkaar. Dat levert volgens John van Paassen genoeg voordeel op bij de slacht van de dieren.

Foto

 • John van Paassen heeft met zijn vrouw Mieke in Deurne (N.-Br.) een gemengd bedrijf met 240 zeugen en 2.000 vleesvarkens. In een huurstal staan 1.000 vleesvarkens. Met de nieuwe stal komen er nog eens 2.000 dieren bij.
  Foto's en tekst: Marc Dijkerman.

 • De nieuwe stal is ingedeeld in negen afdelingen met elk 220 varkens. Per hok kunnen 11 varkens worden gehouden. Dat past goed bij het aantal gespeende biggen dat het bedrijf per zeug heeft. In het begin zal Van Paassen nog biggen moeten aanvoeren. De voergang is 90 centimeter breed. Een varken kan zich er net draaien, anders zou het 25 meter achteruit moeten lopen.

 • De hokafscheiding is van beton, met in het front een trespa-deur. Van Paassen heeft bij andere bedrijven al te vaak gezien dat het luchtkanaal onder de voergang vol ligt met voer- en mestresten. Dat wil hij voorkomen door slechts een deel van het front open te zetten. Ook zit er een drempel tussen het hok en de voergang.

 • Het hok heeft een halfroostervloer met een hellende vloer. De hokafscheiding boven de roosters is opengewerkt. De afscheiding zit vast aan de betonelementen, maar is niet in de vloer mee gestort.

 • Rond de voerbak is een stuk dichte vloer gecoat om het invreten van zuren te voorkomen. De voerbakken hebben twee vreetplaatsen per hok.

 • De afdelingswanden zijn van kunststof. Dat is makkelijk schoon te maken. Tot een meter hoogte vanaf de vloer zijn prefab betonelementen gebruikt. Dit materiaal is erg sterk en ook goed schoon te krijgen.

 • Naast de droogvoersilo’s staat een extra polyester silo met de voerinstallatie. Het voersysteem is volledig computergestuurd. Om wat flexibeler in de opslag te zitten heeft Van Paassen een grote 40 tons silo laten plaatsen. Zo kan hij in de toekomst ook enkelvoudige producten opslaan.

 • Het voercircuit is aan het einde van de stal bij de installatie te bedienen. Hoe de dieren vreten wordt teruggekoppeld naar de computer in het kantoor.

 • De brijbakken worden gevuld via luchtkleppen. De relais die de kleppen aansturen, hangen aan de muur in de centrale gang. Daarvoor heeft de varkenshouder gekozen om de levensduur te verlengen. De relais staan op deze manier niet rechtstreeks in contact met de stallucht.

 • Per afdeling kan een heater worden aangesloten om de eerste dagen te kunnen bijverwarmen. Ook zit hier de aansluiting voor de hogedrukspuit. De volledig automatische ventilatie kan ook handbediend worden.

 • In de centrale gang zijn op verschillende plaatsen uitsparingen gemaakt om gemakkelijk reinigingswater en mestresten af te voeren.

 • De afdelingen hebben een behoorlijke diepte. Door deze ruime inhoud is een lagere minimum ventilatie geoorloofd. Wisselingen in het klimaat kunnen door de luchtinhoud worden opgevangen.

 • De luchtinlaat zit aan de schaduwzijde van de stal. Windinvloeden worden beperkt, doordat de inlaat tussen twee schuren is geplaatst. Om de lucht goed te sturen zijn onder de bolle vloer enkele openingen waar de lucht onder de voergang terechtkomt. Over de winddrukkap is een overstek gemaakt, zo valt lekwater niet direct in de luchtinlaat.

 • De meetsmoorunits in het centrale afzuigkanaal zijn goed te bereiken. Alles in de stal is zo gemaakt dat het ook gemakkelijk gedemonteerd kan worden als het kapot is.

 • De luchtwasser is halverwege de stal geplaatst. Daardoor moet de lucht er van twee kanten naartoe worden geleid. Hiervoor zijn gebogen schotten in het kanaal gemonteerd.

 • Zes grote ventilatoren zuigen de lucht af en sturen deze richting de 95 procent luchtwasser. Het kanaal naar de luchtwasser toe is zo groot mogelijk gelaten om het energieverbruik te beperken.

 • De afdelingen hebben elk hun eigen waterleiding. Van Paassen kan schoon water, water met zuur of gemedicineerd water verstrekken. De ringleiding kan hij door middel van hogedruk spoelen.

 • In de stal zijn twee kleinere ziekenboegen gemaakt. Het voordeel ten opzichte van één ziekenboeg is dat deze schoongemaakt kunnen worden. Dit komt de hygiëne ten goede.

 • De ziekenafdelingen krijgen elk lucht binnen via een eigen inlaat, een zogenoemd koekoeksnest.

 • De afgezogen lucht van de ziekenboegen stroomt via twee buizen naar het centrale afzuigkanaal. Hier bevindt zich ook de ingang met een vaste trap naar het centrale kanaal.

 • De centrale gang is breed gemaakt, omdat de biggen in de toekomst met trolleys naar de vleesvarkensstal worden gebracht. Daar heeft Van Paassen nu al rekening mee gehouden. Een brede gang heeft ook een positief effect op het loopgedrag van de vleesvarkens.

 • De uitgang heeft bewust twee deuren. De varkens krijgen zo de meeste ruimte en lopen gemakkelijker de vrachtwagen in.

 • Aan de zijkant van de stal is een laaddok. Dit dok heeft een dichte vloer en kan ook worden gebruikt als spoelplaats. Volgens de ondernemer zijn de kosten nagenoeg gelijk aan een aparte wasplaats. De afmetingen bedragen: 20 meter lang 4,5 meter breed en 1,1 meter diep. Al het vrachtverkeer hoeft maar aan één kant van de stal te komen, zowel voor het brengen van voer en biggen, als voor het laden van varkens en het ophalen van mest.

 • De spoelplaats is niet overdekt. Regenwater wordt direct afgevoerd naar de sloot. Een dompelpomp pompt het spoelwater de centrale kelder in. Deze kelder is strikt gescheiden van de kelders onder de varkens om eventuele ziektekiemen buiten te houden.

Marc Dijkerman

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bouten Kris

  Had graag afmetingen geweten van het laaddok spoelplaats
  lengte, breedte, hoogteverschil tegen de stal, helling

 • no-profile-image

  Gert

  Mooi optrekje John, daar moet je eens wat meer over vertellen op de SP site.

Of registreer je om te kunnen reageren.