Varkenshouderij

Foto & video 1012 x bekeken 1 reactie

Smaaktest bij zeug en biggen

Geef de zeug tijdens dracht of lactatie voer met een smaakje, dan vreten biggen sneller en meer biggenvoer met datzelfde smaakje. Klopt dat? Wageningen UR wijdt daar een onderzoek aan.

Foto

 • Voordat de zeugen gevoerd worden, drukt onderzoekster Marije Oostindjer op de bel. Zo weten de zeugen dat het voertijd is. Bij het onderzoek wordt de afdeling vaak betreden. Door de zeugen voor het voeren te waarschuwen, wordt het onderzoek zo min mogelijk verstoord als er op andere momenten iemand binnenloopt.
  Foto's Hans Prinsen, tekst: Marleen van Sleuwen

 • Aan het zeugenvoer wordt een smaakstof toegevoegd. Er zijn vier proefgroepen van zeugen. Groep 1 krijgt alleen de laatste 10 dagen van de dracht smaakstof, groep 2 alleen tijdens de lactatie en groep 3 zowel tijdens de dracht als lactatie. Groep 4 krijgt helemaal geen smaakstof, dat is de controlegroep die dient als referentie. In totaal zijn er 19 zeugen in de proef.

 • De voerbak wordt bij de zeug geplaatst.
  Wageningen UR onderzoekt of het geven van voer met een smaakje aan de zeug tijdens dracht of lactatie zorgt dat haar biggen sneller en meer biggenvoer vreten als dat dezelfde smaak heeft. Is dat het geval, dan kan dit helpen de speendip van de biggen te verminderen. Om erachter te komen of de smaak herkend wordt door de biggen en of een smaak toevoegen effect heeft op hun voedselvoorkeur, worden verschillende tests gedaan.

  Het experiment is onderdeel van een groter project, waarin de effecten van informatieoverdracht van zeug naar biggen op de ontwikkeling van zelfstandige voeropname worden onderzocht. Het project wordt gesubsidieerd door de Technologiestichting STW en uitgevoerd samen met cofinanciers Lucta SA, Nutreco, L. Verbakel bv, het Productschap Vee en Vlees en het Productschap Diervoeder.

 • De zeugen hebben al geworpen. Onderzoekster Fleur Bartels geeft hun biggen allemaal een nummer op de rug.

 • Tijdens de smaaktests neemt een camera alles op en wordt het gedrag van de biggen geobserveerd. Daarom moet elke big gemakkelijk te identificeren zijn.

 • Al op 4 dagen na de geboorte bekijken de onderzoekers of de biggen de geur en smaak van het zeugenvoer herkennen. Er staan twee statieven in het kraamhok. Aan het ene statief hangt een wattenstaafje dat gedrenkt is in een vloeistof met dezelfde smaak die toegevoegd is aan het zeugenvoer. Het andere statief bevat een andere geur.

 • Als blijkt dat de biggen meer snuffelen en langer kauwen aan de wattenstaaf met dezelfde smaakstof als in het zeugenvoer, duidt dit erop dat de biggen de geur herkennen. De herkenning wordt op verschillende leeftijden en met verschillende testmethoden onderzocht. De smaakherkenning kan zich immers in de loop der tijd ontwikkelen.

 • Een andere test gebeurt op 6 dagen leeftijd. Dit is de zogenoemde poortjestest. Deze test alleen of de geur herkend wordt. Een big wordt achter de zeug gezet. Biggen zijn erg gemotiveerd om zo snel mogelijk terug naar moeder zeug te gaan. Ze lopen dan ook meteen naar de poortjes toe.

 • Erg eng, die poortjes. Daarom snuffelen de biggen er vrijwel altijd even aan voordat ze er doorheen gaan. Nu hangt er achter elk poortje een wattenstaaf. Opnieuw is de ene staaf gedrenkt in de geurstof die ook in het zeugenvoer zat en de andere in een andere geurstof. De onderzoekers verwachten dat de biggen het liefst door het poortje gaan waarvan ze de geur herkennen, omdat ze dat als veilig beschouwen. Ze meten de tijd totdat de biggen door een poortje gaan, noteren welk poortje gekozen wordt en bekijken het gedrag van de big.

 • Deze big heeft een keus gemaakt. Het is nog niet duidelijk of de biggen op dag 4 en dag 6 de geur en smaak herkennen. Het onderzoek is nog in volle gang. De resultaten worden nog geanalyseerd. In september zijn ze bekend. Na dag 6 volgen andere tests. Zo wordt bekeken of de biggen liever wroetmateriaal gebruiken met de geur en smaak van zeugenvoer en of ze in een ‘doolhof’ de kant op lopen van die geur. Na spenen volgt de hamvraag: dan bekijken de onderzoekers of de biggen meer vreten van voer dat dezelfde smaakstof bevat als het zeugenvoer.

Marleen van Sleuwen

Eén reactie

 • no-profile-image

  M.I. Rutahissiri

  Ik wou graag een varkenboerderij visiteren om een idee te kregen hoe het moet met varken.
  want,ik ben van plan om varken in Congo te fokken.
  Tel: 06 13-91-13-59
  Met vriendelijke groet,
  Rutahissiri.

Of registreer je om te kunnen reageren.