Varkenshouderij

Foto & video 2719 x bekeken 1 reactie

Modernste slachterij in Europa

De slachterij van Danish Crown in Horsens (Den.) is de modernste en één van de grootste slachterijen van Europa. De fabriek, die sinds 3 jaar in gebruik is, verwerkt wekelijks 90.000 varkens. Een impressie.

Foto

 • De slachterij in Horsens staat pal aan de snelweg en heeft een oppervlakte van 80.000 vierkante meter. De totale bouwkosten bedroegen €305 miljoen. De fabriek draait sinds het begin van 2005. De maximale capaciteit bedraagt 100.000 varkens per week.
  Tekst en foto's: Guus ten Hove.

 • In de wachtruimte is plaats voor 3.800 varkens. Om onrust te voorkomen zitten de dieren in kleine groepjes bij elkaar. Het opdrijven van de varkens richting het begin van de slachtbaan gaat volautomatisch.

 • Danish Crown is een coöperatie waarvan 6.000 varkenshouders lid zijn. Al deze eigenaren samen produceren jaarlijks circa 20 miljoen vleesvarkens die in de verschillende slachterijen van Danish Crown worden geslacht. Het bedrijf heeft daarvoor 25.000 mensen in dienst.

 • Voor het ontharen van de varkens gebruikt Danish Crown geen broeibak met water maar stoom. Daardoor worden kruisbesmettingen voorkomen.

 • De fabriek is volop gerobotiseerd. Daardoor staan er 300 mensen minder aan de slachtlijn.

 • De fabriek draait 5 dagen in de week, 18 uur per dag. Alleen bij hoge uitzondering wordt ook op zaterdag gewerkt. In de fabriek werken 1.450 mensen, 70 procent van hen is Deens.

 • In Horsens worden de varkens verwerkt tot deelstukken die over de hele wereld worden verhandeld. De belangrijkste markten zijn Japan, Duitsland en Groot-Brittanië.

 • Danish Crown staat bekend om de grote uniformiteit van haar producten. Met een exportwaarde van €3,3 biljoen produceert de slachterij 7,8 % van het totale varkensvlees in Europa.

 • De slachterij heeft in totaal 120 veterinaire medewerkers voor het keuren van de dieren en de kwaliteitscontrole. Vanwege het leveren aan diverse markten, zoals Japan en Engeland, hanteert Danish Crown strenge kwaliteitseisen.

 • De fabriek is ingericht op het ontvangen van bezoekers. Jaarlijks maken daar zo’n 25.000 mensen gebruik van. Dankzij de centrale gang die door de hele fabriek loopt, zijn alle productieruimtes goed te zien. Na 380 meter is de rondleiding voorbij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bert

  Geweldig om te zien. Maar is en word nog steets betaald over de ruggen van de boeren die de laagste prijs krijgen in Europa. Vion betaald de laatste jaren net ietsje meer. Maar gelukkig zijn er onze Duitse vrienden nog anders had Neeltje helemaal niet meer geweten waar ze moest beginnen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.