Varkenshouderij

Foto & video 1338 x bekeken

Luchtwasser in stal ingebouwd

Harry en Gerda Lekkerkerker lieten een vleesvarkensstal bouwen met 1.296 plaatsen. Om de loze ruimtes in de stal te benutten is de luchtwasser in de stal ingebouwd. Dit bespaarde flink wat extra heiwerk.

Foto

 • Harry en Gerda Lekkerkerker hebben in Montfoort (U.) een melkvee- en vleesvarkensbedrijf. De 300 vleesvarkens die ze al hielden, krijgen de kaaswei voorgeschoteld die vrijkomt bij de productie van boerenkaas. Om de stroom wei aan te kunnen hebben ze uitgebreid met 1.296 vleesvarkensplaatsen.
  Foto 1: Herbert Wiggerman, teksten: Marc Dijkerman.

 • Samen met Groba is de voerbak aangepast aan de specifieke eisen van de varkensboer. De bak is diagonaal in het hok gezet, zodat het achtereind van het varken meer naar de roosters is gericht. Daarnaast is de pen die in de nippel zit lager gemaakt, zodat de neus van het dier niet als een soort ketsplaat werkt bij het doorstromen van water of wei.
  Foto’s 2 t/ 11: Marco Vellinga

 • De vloer is opgebouwd uit een aflopende dichte vloer met betonroosters achter in het hok. Het afschot is 4 %. De hokafscheidingen zijn van kunststof. Rond de voerbakken heeft een deel van de dichte vloer een zuurbestendige coating.

 • Windbreekgaas in de inlaat aan de zijkant van de stal zorgt voor goede geleiding van de lucht. De inlaat zit aan de oostzijde van de stal om windinvloeden te beperken. De grootte van de inlaatopening is variabel, de computer zorgt voor de juiste opening. De lucht komt via de spouwmuur onder de dichte vloer van de varkens om daar op te warmen.

 • De voergang is voorzien van betonroosters. De lucht komt via de dichte vloer naar boven en verspreid zich dan over de hokken. Boven in de afdeling zit een smoorunit waardoor de lucht naar de centrale afzuiging gaat.

 • In de nok van de stal, boven de centrale gang, is de biologische combi-luchtwasser gebouwd. Omdat de stal op veen is gebouwd, moest er geheid worden. De wasser is geplaatst in een bak van betonnen prefabelementen. De afmetingen zijn 20 bij 3,5 meter. Het hele gevaarte weegt zo’n 60 ton.

 • Lekkerkerker heeft bewust gekozen voor een combi-luchtwasser. Stof en geur gaan in de toekomst volgens de ondernemer een grotere rol spelen. In de bak staat 75 centimeter water, waarin de nitrificerende bacteriën zitten. Uit de nok zijn een paar stukken verwijderd, hier wordt de gereinigde lucht afgevoerd.

 • De centrale gang is door de luchtwasser erboven van prefab betonelementen. Afdelingswanden en hokafscheidingen zijn van kunststof. In de dichte vloer zit vloerverwarming. Als er verschillende leeftijdsgroepen in de stal liggen, verwarmen de zware dieren het water van het verwarmingssysteem. Dit wordt daarna naar de afdelingen met lichte dieren gestuurd.

 • Het voersysteem werkt met een weger en een voerketting. In de computer die bij de weger hangt zijn de voercurves in te stellen. Naast droogvoer kan wei op de nippel worden gevoerd. Via aparte leidingen kunnen de varkens schoon of gemedicineerd water krijgen.

 • De kleppen boven de voerbakken zijn pneumatisch gestuurd. De stal heeft 12 afdelingen van 108 varkens. Tevens is er een ziekenboeg/restafdeling.

 • Een handigheidje van Rijnvallei. In het voersysteem zit een stukje plexiglas met daarachter een voeler die ervoor zorgt dat er geen voer in het aandrijfsysteem terechtkomt. Zodra de voeler een kolom voer in de retourleiding waarneemt, opent het systeem een klep en wordt het voer afgevoerd.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.