Varkenshouderij

Foto & video 1227 x bekeken 1 reactie

Bouw varkensstal in eigen beheer

Vader en zoon Jansen hebben veel meegeholpen bij het bouwen van hun andere varkensschuren. Daarom durven ze het aan de vleesvarkensstal in eigen beheer te bouwen.

Foto

 • Maatschap Jansen-Ketelaar in Wehl (Gld.) heeft een bedrijf met 330 zeugen en 1500 vleesvarkens. De vergunning voor het bouwen van een vleesvarkensstal met 1280 plaatsen (acht afdelingen met 160 plaatsen) is binnen. De bouw van de stal gaat in eigen beheer. Boerderij volgt de bouw. In het eerste deel is het grondwerk aan de beurt.
  Foto's Benny Gudde, tekst: Marc Dijkerman.

 • Als eerste wordt het diepste punt van de stal gegraven. Hierin komt het afzuigpunt / de pompput voor de varkensmest. De diepe put wordt gemetseld van grote betonblokken en later afgesmeerd.

 • Dan start het uitgraven van het hele bouwblok. De leemlaag wordt afgegraven en tijdelijk opgeslagen. In totaal is 1.700 kuub grond afgevoerd. Gemiddeld moest een meter worden afgegraven.

 • De afgelopen winter heeft het veel geregend. Het waterpeil was daardoor hoog. Om toch aan het werk te kunnen, is bronbemaling geplaatst.

 • Het afzuigpunt is op hoogte gemetseld. Dan is de rest van de bouwput aan de beurt. Met een laser wordt de ondergrond geëgaliseerd. De schuur wordt 43 meter lang en 40 meter breed. In het midden van de schuur komt een centrale gang met aan weerszijden afdelingen van 18,40 meter diep.

 • Vervolgens wordt het rioleringsstelsel uitgelegd. Om de juiste posities te bepalen is één lengte alvast in elkaar gezet. Iedere afdeling krijgt drie leidingen: twee voor beide waterkanalen en één voor het mestkanaal. De afdelingen hebben twee rijen hokken, met voergangen tegen de afdelingswanden.

 • Met trekker en frees worden de sleuven in het zand gefreesd. Op de punten waar de afsluiters komen, moet wat meer zand worden weggegraven. De buizen worden gelegd met een afschot van 3 millimeter per meter. Dat is meer dan voldoende om de mest goed weg te laten lopen.

 • De rioleringsbuizen kunnen in de sleuven worden gelegd. Jansen zet de buizen na installatie vol water. Dat doet hij om er zeker van te zijn dat de buizen tot het betonstorten goed op hun plaats blijven liggen.

 • De hulpstukken voor het afschot zijn allemaal op maat gemaakt (verschillende lengtes buizen in de T-stukken). Door nummering is het duidelijk welke plaats de T-stukken in het geheel krijgen. Het rioleringssysteem is zonder lijm te monteren. Dat scheelt behoorlijk wat tijd.

 • De bronbemaling was eerder uitgezet, maar er kwam toch nog water naar boven in de bouwput. In allerijl heeft Jansen toen nieuwe gaten gespoten en het afwateren weer gestart. Als het beton is gestort, kan de bemaling weer uit.

Marc Dijkerman

Eén reactie

 • no-profile-image

  theo menting

  Familie Jansen,

  Heel veel succes met de bouw van jullie stal.

  Theo Menting

Of registreer je om te kunnen reageren.