Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Verwerkingsinstallatie voor varkensmest

Theo van der Ven gaat mest verwerken op zijn bedrijf met 1.500 zeugen in Nistelrode. Hij investeerde er €70.000 in en verwacht dat de kosten uitkomen op €15 per kuub.

Foto

 • Theo van der Ven gaat in Nistelrode (N.-Br.) de mest van zijn 1.500 zeugen en 800 opfokgelten verwerken. Nog deze maand moet de nieuwe mestverwerkinginstallatie gaan draaien. “Met dit initiatief hoop ik dat de mestafzetprijs in Nederland een aanvaardbaar niveau bereikt.” Van der Ven denkt straks maximaal €15 per kuub kwijt te zijn.

  De varkenshouder heeft €70.000 euro geïnvesteerd in de bouw van de verwerkingsinstallatie. “Ik verwacht dit bedrag binnen een jaar terug te verdienen.”

  De installatie blijft eigendom van de initiatiefnemer van het project, machinebouwer Hoogendonk.

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • De verwerkinginstallatie zorgt voor 80 procent minder vrachtwagenbewegingen op het bedrijf.

 • De varkens op het bedrijf zorgen jaarlijks voor 7.500 kuub mest.

 • De mest wordt via deze buizen de mestsilo ingepompt.

 • De mestsilo heeft een inhoud van 2.600 kuub. Van der Ven kan in totaal 4.700 kuub mest opslaan. De nieuwe verwerkingssilo is hierbij niet meegerekend.

 • Via deze buis wordt de mest ondergronds richting de verwerkingssilo gepompt.

 • Dit is de nieuwe verwerkingssilo. Deze heeft een inhoud van 600 kuub. Voordat er mest in de silo verdwijnt, worden de dikke en de dunne fractie van elkaar gescheiden. Dit gebeurt met een pers. De dunne fractie wordt vervolgens de silo ingepompt om hier op een biologische manier verwerkt te worden.

 • Het verwerken van de fractie is een tijdrovend proces. Het roermechanisme draait per uur een rondje. Met de installatie kan Van der Ven op jaarbasis tussen de 10.000 en 12.000 kuub mest verwerken.

 • Via deze buizen kan aan de buitenkant van de silo worden gemeten hoe zuiver de dunne fractie is.

 • Na het verwerkingsproces wordt de dunne fractie naar dit waterbassin gepompt. Het bassin heeft een inhoud van 1.250 kuub.

 • Vanuit het waterbassin wordt het fosfaatarme water in een afgeschermd rietveld van 500 m² gepompt. Het rietveld, met een inhoud van 350 kuub zand, is de laatste stap in het verwerkingsproces. Het fosfaat moet opgenomen worden in de wortels van de 8.000 rietplanten. Het riet wortelt 1 meter diep. De rietplanten groeien van maart tot en met oktober en kunnen in totaal 3,5 meter hoog worden. Volgens Van der Ven hoeft er geen restwater geloosd te worden in de natuur of in het riool. “Het water moet in dit veld verdampen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leo Thomassen

  Hallo Jeanne en Theo,

  Gefeliciteerd met de nieuw aanwinst,die kant moet het toch op.
  Maar even een vraag:Heb je afzet voor de droge delen...?
  Wij mengden mest met de kolen op de Maasvlakte-Elec-Centrale.
  Ik heb bekenden bij de Ondernemingsraad op deze Centrale.
  Ze hebben trouwens meerdere Centrales
  misschien wel in jou regio...?
  Vanwege het transport...
  Die Centrale ligt trouwens niet alleen aan zee (koelwater) maar ook aan binnenwater zodat het per binnenschip kan worden vervoerd..

  In ieder geval veel succes.

  Groetjes,

  LEO.

 • no-profile-image

  Jan Marsman

  Beste Theo en Janet
  Bij je moeder wezen koffiedrinken en hoorde en zag jou plannen. Heel bijzonder. Veel succes en de hartelijke groeten van
  Jan en Dien Marsman

Of registreer je om te kunnen reageren.