Varkenshouderij

Foto & video

Met Deense zeugen zes biggen meer

Vanaf eind 2006 is Wilfried Gerdes overgeschakeld op Danzucht-zeugen. Hij had van collega’s gehoord over de hoge gezondheidsstatus. Tot die tijd gebruikte hij genetica van de Duitse fokkerijorganisatie Hülsenberger.

Foto

 • Wilfried Gerdes (29) heeft in Lorup in Kreis Emsland een bedrijf met 200 vermeerderingszeugen en 1.200 vleesvarkens. Op 35 hectare bouwland verbouwt hij graan en korrelmais voor de verkoop.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • Gerdes had last van Mycoplasma, PRRS en PIA in zijn zeugenstapel. Enten tegen Mycoplasma en PRRS kostte €3 per zeug en inclusief PIA €5. De uitval in de mesterij lag gemiddeld op vijf procent. Nu is dat minder dan drie procent.

 • Een van de eerste zeugen van Danzucht op het bedrijf. Een robuuste zeug met goed sterk beenwerk. In 2006 was het aantal grootgebrachte biggen met de Hülsenberger-zeugen nog 24. In 2008 was het aantal grootgebrachte biggen van de Danzucht-zeugen 30 stuks.

 • Een Danzucht-gelt van ongeveer 260 dagen oud. De Danzucht-zeug levert gemiddeld 14,1 levend geboren biggen per worp, bij een uitval in de zoogperiode van 12,5 procent. Gerdes moet nu veel pleegzeugen maken.

 • De dragende zeugen liggen in groepshuisvesting met twee voerstations van Mannebeck. Er zitten 90 zeugen in één groep. Als Gerdes opnieuw moest bouwen, zou hij voor voerligboxen met uitloop kiezen.

 • Links op de foto gelten die zes weken drachtig zijn. Zij moeten leren om het voer op te halen in het voerstation. Rechtsboven de gelten die al door het station zijn geweest.

 • Iedere acht weken komen er 15 tot 18 opfokzeugen binnen in een aparte quarantainestal. Hierin verblijven ze zes tot zeven weken. Hier krijgen ze een enting tegen Parvo, Vlekziekte, PRRS en Mycoplasma. Ook worden ze ontwormd. De dieren hebben een hoge gezondheidsstatus.

 • De Danzucht-zeugen werpen gemiddeld 14,1 levend geboren biggen. Nu gebruikt Gerdes nog stressnegatieve Piétrain als eindbeer. Hij wil binnen niet al te lange tijd de Deense Duroc gaan gebruiken, vanwege de hoge groei en vitaliteit van de nakomelingen. Het vleespercentage zal dan wel 0,5 procent gaan dalen.

 • Een hoogdrachtige Danzucht-gelt in het kraamhok. ,,Ein junger Sau mit dickem Bauch.” Een jonge zeug met een dikke buik. Zo mag Gerdes het graag zien. Hij heeft zich erover verbaasd dat hij met zo weinig inspanning zo veel vooruitgang kon boeken door andere zeugen te gebruiken.

 • Gerdes werkt met het vierweeks managementsysteem. Daardoor speent hij op drie weken. De biggen zitten in hokken met grote groepen. Onder de onderkruip zitten vlinderbuizen voor de verwarming.

 • Gerdes is uitermate tevreden over de switch naar Deense genetica. Als nadeel noemt hij wel dat hij nu veel meer pleegzeugen moet maken om alle biggen groot te brengen. ,,Je moet echt leren omgaan met de grote aantallen biggen”, zegt hij met een tevreden lach.

Of registreer je om te kunnen reageren.