Varkenshouderij

Foto & video 1508 x bekeken 3 reacties

Mengvoer maakt plaats voor graan

Varkenshouder Rick Schut bespaarde in de tweede helft van dit jaar minstens 8 procent op de voerkosten door de helft van het mengvoer te vervangen door graan.

Foto

 • In het Gelderse Voorst, gemeente Oude IJsselstreek, kocht Rick Schut in februari van dit jaar een stal voor 900 vleesvarkens. Direct daarna investeerde hij in een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI). Het rantsoen voor de varkens bestaat sindsdien voor de helft uit een mengsel van tarwe en gerst. De andere helft is aanvullend mengvoer.

  Foto's: Joris Telders, tekst: Kees van Dooren

 • Een tweedehands silo voor graan met een vulcapaciteit van 6 ton en een vijzel kostten de varkenshouder €3.500. De meerprijs van de CDI ten opzichte van een standaard voerinstallatie bedroeg €15.000. De bedragen zijn exclusief btw.

 • De weger hangt aan weegstaven. Een roerwerk in de weger mengt de verschillende voercomponenten. Het rantsoen van alle leeftijdsgroepen varkens die in de stal liggen bestaat voor de helft uit geplet graan. Daarnaast voert Schut start-, overgangs- en afmestvoer.

 • De installatie draait dagelijks gemiddeld vier uur. Daardoor is het stroomverbruik hoger dan bij een standaard voerinstallatie.

 • Een elektrisch-pneumatisch ventiel stuurt het voer de juiste bak in. Ieder ventiel heeft een uitloop naar twee bakken. Met de computergestuurde droogvoerinstallatie kan Schut de voergift per hok instellen. De varkenshouder legt borgen en gelten gescheiden op en voert ze volgens een aparte voercurve. Voor opleg van de biggen stelt hij de curve voor de hele mestperiode in.

 • In de brijbakken moet voor een etmaal voorraad passen. Past dat niet, dan moet Schut vaker voeren en dat verhoogt de stroomrekening. De doorstroomopening voor het voer is instelbaar. Het voer is vrij ‘meelderig’ en mag er niet te snel doorlopen.

 • Omdat Schut 50 procent graan voert, stijgt de voerwinst minimaal 8 procent in de tweede helft van dit jaar volgens de berekening van de voerleverancier. Als het goed ‘inrekent’ overweegt hij op termijn naast graan nog een droog enkelvoudig product te gaan voeren. In de praktijk kan de CDI 40 voercomponenten aan en tien mengsels maken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  roelof duinkerken

  hoe krijg ik meer info van dit

 • no-profile-image

  Ronald

  Kies dan gelijk voor brijvoer. CCM meng je dan ook makkelijker bij.

 • no-profile-image

  Jopie snel

  `t is niet allemaal besparing wat de klok slaat , je voederconversie zal toenemen, de voeropname zal afnemen, de groei zal achteruit gaan

Of registreer je om te kunnen reageren.