Varkenshouderij

Foto & video 993 x bekeken

Efficient vleesvarkens afleveren

Gerard Arts in Nagele (Fl.) neemt deel aan het Vion Welfare-concept. Hiervoor mogen de varkens 82 tot 100 kilo geslacht wegen. Dit gewicht schat Arts op het oog.

Foto

 • Gerard Arts (43) verhuisde 18 jaar geleden naar de Noordoostpolder en ging van een gemengd bedrijf met melkvee en varkens naar een gemengd bedrijf met akkerbouw en varkens. Naast de 55 hectare akkerbouw met aardappelen, bieten, sjalotten, zaaiuien, gerst en witlof houdt hij 800 vleesvarkens.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Judith Waninge

 • Na elke levering krijgt Arts een sms-bericht met het aantal geleverde varkens en de gemiddelde gewichten van de dieren. De gewichten zijn geen verassing voor Arts, maar een bevestiging dat hij het goed heeft geschat.

 • De overige resultaten van de geslachte dieren bekijkt Arts op Farmingnet. De blauwe kolommen geven de dieren binnen het concept aan en de rode kolommen geven de dieren aan die er buiten vallen. Als de prijs omhoog gaat, kiest Arts bewust om de dieren zwaarder te leveren. Hiermee valt geld te verdienen.

 • Elke 14 dagen levert Arts varkens af. De dieren die binnen het concept vallen, brengen €4,75 extra op. Maar dan moeten ze wel voldoen aan alle eisen: <18 millimeter spek, >53 millimeter spieren, >55 procent vlees en het gewicht moet kloppen. Arts vertelt dat bij een hogere prijs en zwaarder leveren de Welfare-toeslag vervalt en er meer voerkosten zijn; maar de kiloprijs maakt dat ruimschoots goed.

 • Van een vaste vermeerderaar krijgt Arts groepen van 80 of 160 biggen (Topigs 20 x D-lijn) aangeleverd. Over de kwaliteit van de biggen heeft hij alleen contact als er verbeteringen nodig zijn.

 • De stal heeft 11 afdelingen, waarvan één de restafdeling is. De gelten en borgen legt Arts apart in hokken op. De D-lijn bevat een mengeling van bloedlijnen, er zit veel verschil in de dieren, ook qua kleur.

 • Arts geeft 14 dagen van te voren de aantallen voor de slachterij op. Dit levert 30 cent extra per dier op. Doordat Arts de gewichten goed kan inschatten, is dit geen moeilijke klus. Hiervoor loopt hij altijd tussen de dieren door, de vloer loopt namelijk 4 centimeter af en dit geeft vanaf de voergang een ander beeld.

 • Eén keer in de 14 dagen, op de vaste afleverdag dinsdag, gaan de varkens naar de slachterij. Arts heeft zo’n vaste afleverdag zodat hij rekening kan houden met de werkzaamheden op het land.

 • De vleesvarkens realiseren 810 gram levensgroei, voederconversie 2,80 en 56 procent mager vlees. Uit de afdeling met 80 dieren levert Arts eerst de topgroep van tien tot 15 dieren, twee weken daarna de grote groep van 60 dieren. De restgroep legt Arts nog twee weken in de restafdeling.

 • De dieren krijgen ongeveer 50 kilo startvoer met een voerkar, daarna schakelt Arts over op groeivoer en als laatste op afmestvoer. De hoeveelheden startvoer noteert Arts op een kaart zodat hij weet wanneer hij moet overschakelen op groeivoer.

 • Vloerverwarming is aanwezig; deze gebruikt Arts nu als rondpompsysteem, waar de zwaardere dieren de buizen opwarmen voor de kleinere biggen. In de afdeling werkt Arts met voergangventilatie. In de twee afdelingen die grenzen aan de buitenmuur zijn de resultaten altijd iets minder, doordat deze muur op het noordoosten staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.