Varkenshouderij

Foto & video 1614 x bekeken

Slachtdag in Raalte

Oude tijden herleven op de traditionele slachtdag in Raalte. Onder het genot van een hapje en een drankje zien bezoekers hoe een varken door plaatselijke slagers wordt verwerkt tot verschillende producten.

Foto

  • In de traditionele boerderij Strunk in Raalte wordt een slachtdag georganiseerd. Het evenement begint 's ochtends om tien uur met het ophangen van een geslacht varken aan een ladder. Onder het genot van een drankje wordt de kwaliteit van het geslachte dier beoordeeld. Dit ritueel werd vroeger 'vetprijzen' genoemd.

    Foto’s: Ronald Hissink , tekst: Bouke Poelsma

  • Na het 'vetprijzen' wordt het varken door enkele plaatselijke slagers onder handen genomen...

  • ..zo ook de kop van het dier.

  • Op de slachtdag in Raalte wordt een overzicht gegeven van verschillende oud-Hollandse varkensgerechten. Een kleine opsomming: varkenslever, kaantjes, varkensreuzel, balkenbrij en voestworst. Eet smakelijk!

  • De meeste bezoekers verlaten de slachtdag niet zonder een goedgevulde tas met vlees.

  • Gehuld in klederdracht zorgen leden van de Sallandse Folkloregroep voor lekkere (vlees)hapjes...

  • ...en muziek...

Of registreer je om te kunnen reageren.