Varkenshouderij

Foto & video 2447 x bekeken 13 reacties

32,2 gespeende biggen/ zeug / jaar

Met een weeksysteem spenen de Topigs 20-zeugen per jaar meer dan 32 biggen. In 9 weken tijd zijn de biggen 22 kilo en gaan ze naar de mester. De werkzaamheden zijn per dag vastgelegd in een bedrijfshandboek.

Foto

 • Wim Bielderman (40) en Ida Lensink(42) houden in Veendam (Gr.) 420 zeugen en 33 opfokzeugen. Tot nu zijn de technische resultaten van 2008: worpindex: 2,52; levendgeboren per worp: 14,1; uitval tot spenen: 10,0; gespeende biggen per zeug per jaar: 32,2; afbigpercentage: 91.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • De werkzaamheden staan duidelijk beschreven in het bedrijfshandboek. Mocht Wim of Ida ziek worden, dan kan een bedrijfshulp de werkzaamheden overnemen door het boek door te nemen. Het belangrijkste is dat de beschreven werkzaamheden daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het bedrijfshandboek is geen statisch iets, als er iets wijzigt in de bedrijfsvoering schrijft Bielderman deze wijzigingen meteen op.

 • Op vaste tijdstippen insemineert Bielderman de zeugen. Op maandagmorgen voor 9 uur bestelt hij het sperma bij de ki-organisatie en om 22 uur insemineert hij de zeugen die ’s morgens staan met Tempo. Alleen de zeugen die nog na 16 uur nog mooi berig zijn krijgen een her-inseminatie op dinsdag. De zeugen die maandagavond staan, insemineert Bielderman op dinsdag om 15 uur en eventueel woensdag om 8 uur nog een keer.

 • Bij het dekken meet Bielderman meteen de spekdikte. Aan de hand hiervan stelt hij de voercurve in. In het bedrijfshandboek staat precies beschreven hoe en waar hij de spekdikte meet. Voor de betrouwbaarheid is het belangrijk dat de meting door dezelfde persoon en op de juiste plek gemeten wordt.

 • De guste zeugen krijgen sinds dit voorjaar flushvoer. Van dit voer verstrekt Bielderman 4 kilo met de hand. Voorheen voerde hij een mengsel van zeugenvoer met biggenkorrel. Agrifirm-voorlichter Arend Kisteman geeft aan dat dit flushvoer de bloedsuikerspiegel van de zeugen verhoogt en daarnaast extra vitamine en mineralen bevat. Als alle eicellen uitgroeien en van goede kwaliteit zijn, is dat het begin van een goede worp.

 • Het vervangingspercentage van de zeugen is bijna 50. Elke 10 weken komen er 40 gelten van een vaste fokker op het bedrijf. Bielderman hanteert een strenge selectie van de gelten, ze moeten minimaal 14 spenen hebben. 10 procent van de aangevoerde opfokzeugen, de zeugen die het laatst berig zijn, gaan naar de slacht. Een analyse van de ki-organisatie gaf aan dat van deze opfokzeugen ook elke volgende worp gemiddeld slechter presteerde.

 • De zeugen zijn gehuisvest in vijf dynamische groepen van 55 zeugen met voerstations. De voerstations geven twee soorten voer. Na 80 dagen krijgen de zeugen een einddrachtvoer. De gelten krijgen vanaf aankomst tot de kraamstal dit einddrachtvoer. Dit voer geeft meer energie en bevat lysine.

 • Om de terugkomers op te sporen loopt Bielderman met een radio met berengeluiden en een spuitbus met berengeur tussen de zeugen door. Door per groep een zoekbeer uit te sparen, kan hij meer zeugen houden. Zeugen die terugkomen, selecteert Bielderman streng. De geselecteerde zeugen gaan dan naar de slacht.

 • Een keer in de vier weken scant de ki-organisatie alle zeugen. In 75 minuten worden 300 zeugen gescand. Het uitzoeken van de betreffende zeugen kost meer tijd dan alle zeugen scannen. De zeugen die nog geen drie weken drachtig zijn, zijn te herkennen aan de dekcode op de rug.

 • Ook in de kraamstallen is er een strakke planning. Met 108 dagen dracht gaan de zeugen naar de kraamstal. Er zijn 6 afdelingen met plaats voor 16 zeugen. Op 110 dagen krijgen de zeugen lactovoer, van 3,4 kilo op 110 dagen naar 2,5 kilo op 112 dagen. Daarnaast krijgen de zeugen op 112 dagen kieseriet over het voer. Hierdoor is de mest dunner en de druk van de uier minder.

 • Drie keer per dag controleert en voert Bielderman de zeugen in de kraamstal, om 6 uur, 14 uur en 22 uur. De meeste zeugen biggen op donderdag of vrijdag. Donderdag krijgen de zeugen zonder biggen dinolytic toegediend, voor het opwekken van de geboorte. Later afbiggen past niet in de strakke planning van het bedrijf.

 • Het biggennest heeft vloerverwarming. Tijdens het werpen hangt Bielderman ook een biggenlamp achter de zeug op. Op deze manier drogen de biggen snel.

 • Als de biggen drie dagen oud zijn, spoelt Bielderman de drinknippels in de kraamhokken door. Door de hoge temperatuur in de kraamstal is de kans op bacteriën in het stilstaande water groot. Door een voor een de wasknijpers op de nippels te zetten, stroomt het water genoeg door.

 • Als de biggen 10 dagen oud zijn voert Bielderman brij aan de biggen. Deze brij voert hij in kommen van 1 tot 2 liter, tot 3 dagen na het spenen. Het geeft extra werk, maar de biggen krijgen zo volgens de varkenshouder een betere start. Het bijvoeren van brij is een van de wijzigingen die hij niet meer verandert in de bedrijfsvoering.

 • Alle biggen worden op drie weken gespeend. De slechtere biggen van een week oud legt de varkenshouder bij een eersteworpzeug die net gespeend is, zodat deze zeug een zoogperiode van 5 weken krijgt. Alleen binnen 24 uur worden biggen overgelegd en pleegzeugen gemaakt. Als deze eersteworpszeug een zoogperiode van vijf weken heeft gehad, ziet Bielderman de zeug beter berig.

 • In de gang bij de kraamstal strooit Bielderman gebluste kalk. Hiermee voorkomt hij dat hij ziektekiemen via schoeisel van kraamhok naar kraamhok verspreid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voorlichter

  Erg goed zoals er hier gewerkt word,
  zelf spekdikte meten en dan inschalen in curve, flushvoer, overlegbeleid, drie maal daags voeren in kraamstal, op 80 dagen dracht overschakelen in voer, scherp selecteren,
  vast tijdstip spenen i.v.m insemineren, guste zeugen uit groep halen. Gewoon top!!

 • no-profile-image

  Fam.D.Lutke Willink

  Hallo
  Nou zoals we lezen zijn jullie goed bezig zo samen.
  Het word weer tijd dat we het een keertje komen bekijken.
  Groeten van ons allen

 • no-profile-image

  proficiat

  Deze ondernemer moet wel een "vakidioot" zijn. Welke getallen zouden ze halen als ze zich nog meer kunnen focussen per bedrijfsproces?
  Fantastisch, maar let wel op dat men tijd genoeg overhoud voor ontspanning.

 • no-profile-image

  week of meerweeksysteem

  Beste Judith,

  wat wil je zeggen met de opmerking weeksysteem? Als of alleen met een weeksysteem dit getal haalbaar is ,of het niet kan met een meerwekensysteem?
  Een ondernemer, die als deze zo'n geweldige inzet en vakmanschap heeft kan in eender welk wekensysteem zulke mooie resultaten behalen. Zou voor deze ondernemer volgens mij de volgende uitdaging zijn

 • no-profile-image

  Diederik

  Beste Ida&Wim,

  SUPER resultaat! Proficiat, dit bewijst maar weer eens dat er nog veel rek zit in de varkenshouderij. Zelfs zonder, zoals verondersteld, 24 uur per dag in de stal te vertoeven en/of geen sociaal leven meer te kunnen hebben.
  Ook het feit dat dit lukt in groepshuisvesting geeft stof tot nadenken...

 • no-profile-image

  hans overbeek

  Goed werk Wim en Ida. Ik zie het wel moet nu echt eens langskomen.

 • no-profile-image

  Dirk

  Allereerst van harte gefeliciteerd met zo'n bedrijfsresultaat. dat geeft ongetwijfeld veel voldoening.
  Toch een kritische kanttekening bij deze ontwikkeling in het algemeen: het aantal zeugen is via rechten gelimiteerd, maar zo komen er wel steeds meer biggen op de markt en daardoor een steeds grotere druk op de prijs. Het saldo per zeug wordt er niet beter op terwijl er steeds meer arbeid moet worden verricht.
  Alle biggen worden ook weer een vleesvarken, en die moeten steeds weer zwaarder worden afgeleverd. Ook hier een steeds grotere druk op de markt en slechtere prijzen. Wanneer gaat dat een keer stoppen????

 • no-profile-image

  vestpolca

  aan dirk van mooidorp, bij steeds slechter wordende prijzen moet men steeds meer produceren want slechts dan wordt het kaf van het koren gescheideny

 • no-profile-image

  Boer

  Allereerst een hele knappe prestatie. Jullie weten er uit te halen wat er in zit . Zelf als mester probeer ik dat ook.Het lijkt er echter op dat de fokkerijgroeperingen in een strijd verwikkeld zijn van wie de meest productieve zeug kan produceren. Hebben meer mesters het gevoel dat ze daar het slachtoffer van zijn geworden?Was het vroeger normaal om vrij gemakkelijk beste resultaten te halen kost het tegenwoordig kunst en vliegwerk voor mindere resultaten . Ik ben benieuwd.

 • no-profile-image

  anneke

  boer, knap ver weg. Wat doe jij kort zichtig zeg om te stellen dat fokkerij org. meer aan de fokkerij denken. Wij als fokkers moeten overleven met onze resultaten door de puntjes op de i te zetten en daarvoor halen we alles en ja ook alles uit de kast om dat te behalen uit pure noodzaak! En er worden wat uren daarin gestoken hoor dat wil je niet weten, maar je moet wel. Zie maar aan het dek management om 22.00 uur insemineren..... zo doen wij het ook hoor 's avonds insemineren en dan is de dag lang vanaf 6.00 uur! De fokk. org. werken kei en kei hard om de slachtresultaten zo hoog mogelijk te maken.

 • no-profile-image

  Boer

  Anneke.Je hoeft me niet te vertellen hoeveel werk het is want ik heb meer dan 20 jaar in de fokkerij gezeten.Door omstandigheden ben ik me gaan toeleggen op de mesterij.De biggen komen van een bedrijf met presies de zelfde gezondheidstatus als wat mijn zeugenstapel had en hij krijgt zijn gelten van de zelfde vermeerderaar die ik had .Handig want dan hoef je geen depop/repop te doen.Wat er in de tussentijd is gebeurd is dat de fokkerijgroepering waar ik mijn gelten van betrok is overgenomen door een Nederlandse fokkerijgroepering.Voor de fokker was dat mooi want die ging zonder iets extra te doen 2 biggen per zeug per jaar omhoog.Sindsdien zijn wij van alles en nog wat aan het proberen om de resultaten in onze meststal weer omhoog te krijgen naar het niveau dat voor ons een paar jaar geleden nog zo normaal en vanzelfsprekend was.Eerst loop je voor je zelf het rijtje af van wat zie ik over het hoofd omdat dingen niet zo gaan zoals het hoord.Gezien het feit dat vruchtbaarheid/biggen per zeug en groei per dag/VC/Spierdikte aan de mesterijkant negatief gecorreleerd zijn,is het toch niet onredelijk om daar onderhand toch een keer een vraagteken bij te zetten.Ik ben niet iemand die gelijk met de vinger wijst.

 • no-profile-image

  Gerrit Luggenhorst

  Ook nog hartelijk gefeliciteerd met jullie neergelegde resultaat!
  Het heeft even geduurd met de felicitaties, van onze kant.
  Julli moeten wel een ijzeren dicipline hebben!
  Over de discussies dat er te veel biggen komen en dat daar de mesters onder lijden, in mijn ogen volkomen nonsens!
  De geleverde biggen zijn toch goed!
  Denk dat het verdwijnen van de groeibevorderaars'hier meer schuld aan is.
  De mesters dienen meer "vakman" zijn!
  Groeten uit Eibergen

 • no-profile-image

  boer

  Hoi Gerrit.Deze "vakman"was zeven jaren geleden gewend aan een groei van flot 900 gr,een VC < 2.6 (ligt aan het randsoen) vet 17mm spier 63mm Karkasgewicht 93kg incl de kop en sterfte<2%zonder poespas of kunst en vliegwerk met SPF varkens.Als ik die nummers nu zou halen was ik dik tevreden.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.