Varkenshouderij

Foto & video 2728 x bekeken 2 reacties

Verplaatst en verdubbeld

Jan Overeem in Nijkerk (Gld.) heeft zijn bedrijf vrijwillig verplaatst en uitgebreid. De reconstructieregeling helpt mee.

Foto

 • Jan Overeem (45) in Nijkerk verplaatst vrijwillig zijn bedrijf naar een locatie 2 kilometer verderop in hetzelfde dorp. De stallen op de oude locatie worden afgebroken en de locatie wordt omgezet in nieuwe bouwkavels. Naast de verplaatsing breidt hij uit van 300 naar 745 zeugen en van 600 naar 1.936 vleesvarkens. De bouw heeft hij in eigen hand gehouden.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • Op de nieuwe locatie zijn twee stallen gebouwd: een stal voor de zeugen en een stal voor de gespeende biggen en vleesvarkens. De stallen staan helemaal los van elkaar. De zeugenstal heeft twee kappen met een centrale gang in het midden. Een luchtwasser is eventueel eenvoudig in te bouwen.

 • De vleesvarkensstal biedt plaats aan 2.800 speenbiggen en ruim 1.900 vleesvarkens. Hij staat op ruime afstand van de zeugenstal. Op deze manier zijn de diergroepen van elkaar gescheiden en is de ziektedruk in de stallen laag. De buitenmuren van beide stallen zijn van prefab betonelementen. Hierop zat een levertijd van 20 weken.

 • In de zeugenstal is gekozen voor het frisse-neuzensysteem. De lucht komt binnen aan de zijkanten van de stal. Hiervoor komt damwand met gaatjes en een regelbaar doek die bij harde wind of extreme kou dicht kan.

 • Elke kraamafdeling telt 20 kraamhokken. De zeugen staan met de kop naar de muur. Dit is een bewuste keuze. Overeem wil controle hebben op de geboorte van de biggen. Als de zeugen niet vreten kan hij dit ook wel zien vanaf het gangpad. De varkenshouder speent de biggen op 4 weken. De biggen gaan dan door de centrale gang van de zeugen naar de andere stal waar de biggenhokken zijn.

 • De zeug ligt op ijzeren roosters en het biggengedeelte is van kunststof. In het liggedeelte van de biggen zit geen vloerverwarming. Een biggenlamp zorgt voor extra warmte.

 • Op het hele bedrijf wordt met brij gevoerd, ook de zeugen in het kraamhok krijgen brij. De lucht komt binnen via de voergang en gaat met grote pvc-buizen naar de neus van de zeug.

 • De dekstal bestaat uit 92 boxen. De Topigs 30-zeugen laat Overeem zelf insemineren door eindbeer Talent (voorheen de D-lijn).

 • In de dekstal komt de frisse lucht via de roosters voor de zeugen binnen.

 • In de drachtigezeugenstal heeft Overeem boxen met uitloop. De stalinrichting komt van Nijenkamp in Lemelerveld en geplaatst door Rijk van Dam Stalinrichting. Per 48 zeugen is er een uitloop. De zeugen hebben 2,25 vierkante meter loop- en ligruimte. Hiermee voldoet Overeem al aan de eisen van 2013. Er zijn twee afdelingen met drachtige zeugen. Aan de ene kant van de centrale gang is plaats voor 300 zeugen en aan de andere kant is plaats voor 250 zeugen. Aan de ene zijde komen minder zeugen omdat er achter in de stal een afgesloten geltenafdeling gebouwd is.

 • De boxen zijn ruim, ze zijn 70 centimeter breed. Tijdens het voeren zijn de boxen afgesloten met een hekje. In het midden van de rij boxen hangt een cilinder die de hekjes met luchtdruk in drie verschillende standen kan zetten.

 • Stand 1: helemaal dicht, het hekje kan niet open.
  Stand 2: het hekje is aan een kant open. De zeug kan wel in de box komen, maar er niet meer uit. Deze stand zal tijdens het voeren gebruikt worden.
  Stand 3: helemaal open. De zeug kan in en uit de box.

 • Tussen de rijen met boxen komt de frisse lucht binnen. Dicht bij de neus van de zeugen.
  Per zes zeugen is er een voerbak waar de brij in gevoerd wordt. Overeem begint met de zeugen tarwezetmeel en stoomschillen te voeren, aangevuld met een droogvoermengsel.

 • Achter in de zeugenstal zijn acht groepshokken voor gelten die Overeem op een leeftijd van 6 maanden aankoopt. Hij laat de gelten wennen aan de ziektekiemen op het bedrijf doordat hij een slachtzeug bij de gelten in de stal huisvest totdat deze afgevoerd worden.

 • Onder elke afdeling zit een 1 meter diepe put. Overeem heeft bewust geen mestopslag omdat alle mest toch afgevoerd wordt. De mest gaat via een rioolsysteem naar de voorkant van de stal waar de vrachtwagen de mest kan laden. Als de hendel in de centrale gang omhooggetrokken wordt, stroomt de betreffende afdeling leeg.

 • In de biggen- en vleesvarkenstal bevinden zich aan de ene kant van de centrale gang de gespeende biggen en aan de andere kant de vleesvarkens. Overeem mengt drie tomen in een hok, goed voor ongeveer 33 biggen. Er zijn zeven afdelingen van 400 gespeende biggen. Onder de voergang met roosters zitten verwarmingsbuizen. De lucht komt onder de bolle vloer van de vleesvarkens binnen en gaat dan via de centrale gang naar de kant van de speenbiggen. Doordat de lucht langs de warme deltabuizen naar boven stroomt, komt er warme lucht in de biggenafdeling.

 • In elke afdeling van de vleesvarkens komen 224 dieren en in ieder hok 14 dieren.

 • Voor beide stallen is er een brijvoerkeuken. Het is een restloos systeem. Wat van het biggenvoer overblijft, gaat mee in het rantsoen van de vleesvarkens.

 • Aan het centrale afzuigkanaal is te zien dat de vleesvarkens aan de linkerkant van de stal zitten. Deze hebben meer inhoud in de stal. De biggen zitten aan de rechterkant van de stal; zij hebben een verlaagd plafond waardoor het warmer in de stal blijft.

 • De stal van de biggen en vleesvarkens heeft een chemische luchtwasser met 95 procent ammoniakreductie en een rioolsysteem. Mede door deze aanpassingen voldoet de stal aan de modernste milieu-eisen.
  Op 18 oktober is er een open dag, dit valt samen met het Weekend van het Varken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Van Plateringen

  Is dit die boer die de afgelopen jaren zijn bedrijf,had uitgebreidt met ik meen,een vleesvarkensstal?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Er zijn zoveel uitbreidingen dat van plateringen zelf maar moet komen kijken om te zien dat hij/zij zich vergist.

Of registreer je om te kunnen reageren.