Varkenshouderij

Foto & video 553 x bekeken

Beursnieuws uit Hardenberg

Evenementenhal is drie dagen lang trefpunt voor de intensieve veehouderij.

Foto

  • De beurs in Hardenberg is in de eerste plaats een relatiebeurs. Toch waren er tussen de hapjes en de drankjes ook enkele nieuwtjes te ontdekken. Zo presenteerde Provimi de Rescue Deck. Dit systeem is bedoeld om overtollige biggen die anders verhongeren of uitvallen op een goede manier groot te brengen.

  • De bak wordt doorgaans boven een kraamhok gemonteerd en biedt plaats aan 12 biggen. De bijbehorende biggenmelk verkoopt Provimi onder de naam Rescue Milk. Het systeem inclusief twee pompen, een melkmixer en vier decks kost €6.200, exclusief btw.

  • Vanwege steeds dikker wordende mest introduceert Jovas een vacuümpomp voor stallen met een riolering. Daarbij wordt een vacuümpomp van circa €1.250 op de opvangput aangesloten. Daardoor wordt de mest sneller afgezogen en stijgt de capaciteit van het rioolafvoersysteem.

  • Stalinrichter Nijenkamp toonde een systeem om droogvoer te verstrekken aan de lange trog. Daarbij wordt via verschillende valpijpen het droogvoer gelijkmatig over de lange trog verdeeld. Het voersysteem maakt controle aan de trog eenvoudiger en is vooral bedoeld voor de geltenopfok. De prijs ligt op circa €30 per plaats, exclusief btw.

  • Beursbezoekers bekijken de beweegbare zeugenrooster van producent Nooyen op de stand van Nijenkamp. Bij de balanskraamhokvloer bewegen de twee biggenruimtes niet meer op en neer, maar gaat het gedeelte waarin de zeug zich bevindt omhoog en omlaag. Daardoor zijn bouwers flexibeler bij de inrichting van de kraamhokken. Het systeem is €250 tot €300 duurder dan een gangbaar kraamhok.

  • Op de beurs toonde Laka een witte voerbak voor biggen. Volgens Laka komen biggen vaker naar een witte dan een zwarte voerbak. Daardoor nemen de dieren uiteindelijk meer voer op. De bak voor circa 20 biggen kost €110, exclusief btw.

  • Een ander nieuwtje van Laka is een afleidingsbal met een vanilleluchtje. Dat maakt het afleidingsmateriaal aantrekkelijker. Laka voegt de vanillegeurstof tijdens het gieten van de plastic bal toe. De losse bol kost €9,50, exclusief btw.

  • Met de nieuwste uitvoering van de Pigsleeper van Schippers Bladel kunnen zes biggen gelijktijdig worden verdoofd. Schippers brengt het apparaat speciaal voor de grotere bedrijven op de markt. Het grote broertje van de standaarduitvoering verdooft individueel en is apart te bedienen over de zes klemmen. Deze grote uitvoering kost €1.565.

  • Om kopers beter te kunnen informeren over de gezondheidsachtergrond van biggen introduceert dierenartsenpraktijk de Oosthof een gezondheidspaspoort. Daarmee willen de dierenartsen de kopers van de biggen een beter inzicht geven in de kwaliteit van de dieren. De introductie van het gezondheidspaspoort is één van de eerste wapenfeiten van de Oosthof. Het bedrijf, dat sinds 1 oktober bestaat, is een samenwerking tussen drie praktijken in Oost-Nederland, te weten: Gelre dierenartsen, praktijk de Hagmolen in Ambt Delden en dierenkliniek Hellendoorn.

  • Na een middag van spullen verzamelen is het goed uitrusten.

Of registreer je om te kunnen reageren.