Varkenshouderij

Foto & video

Beemsterlant’s varkensketen

De Van der Marks houden hun varkens diervriendelijker dan gangbaar. Ze betrekken graan van lokale akkerbouwers en zetten de varkens bij regionale slagers af onder de naam ‘Beemsterlant’s varken’.

Foto

 • Arie-Jan (47) en Yvonne van der Mark (47) houden in Middenbeemster (N.-H.) 200 zeugen en 900 zogenoemde Beemsterlant’s varkens die ze verkopen aan lokale slagers. De Van der Marks hebben veel aandacht voor welzijn en gezondheid. De zeugen zijn in groepen op stro gehuisvest en de varkens zijn MRSA- en salmonella-vrij.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Judith Waninge

 • Het bedrijf is het enige varkensbedrijf in De Beemster. Deze polder is sinds 1999 een werelderfgoed. Sinds 26 jaar is het bedrijf in handen van Van der Mark en vijf jaar terug zijn ze begonnen met de opzet van de keten Beemsterlant’s varken om meer te verdienen aan het bedrijf. Nu, vijf jaar later, loopt de afzet goed. Elke week gaan 43 vleesvarkens als Beemsterlant’s varken naar de slagers. De overige biggen en vleesvarkens gaan naar het reguliere circuit.

 • De Beemsterlant’s zeug is een A30-zeug (NL*GY-Z ). Dit is volgens Van der Mark een rustige zeug die naast een goede productie ook een goede klauw heeft. De zeugen worden geïnsemineerd met sperma van een Tempo-beer. Van der Mark heeft Piétrain als eindbeer geprobeerd, maar in overleg met de slagers blijkt de Tempo de meest geschikte eindbeer. Het vlees is volgens de slagers goed te verwerken en van constante kwaliteit.

 • Per jaar heeft Van der Mark zo’n 500 kg stro per zeug per jaar nodig. Dat koopt de varkenshouder van een akkerbouwer in Middenbeemster. In ruil hiervoor kan Van der Mark de stromest voor €10 tot €11 per kuub afzetten naar deze akkerbouwer. Op de zolder boven de voerstations kunnen 56 pakken stro worden opgeslagen, de rest staat in een loods en in de mestopslag. De stropakken uit de mestopslag gaan het eerst in de stal, zodat er dan weer ruimte vrij is voor de opslag van mest.

 • Ook het voedergraan komt uit de De Beemster. De kwaliteit ervan is dit jaar goed. Bij Jan Kemper in Middenbeemster heeft Van der Mark 600 ton graan opgeslagen. Dit graan gaat naar voerleverancier Koenis in Opmeer en wordt daar tot meel verwerkt. Alle varkens krijgen het voer in de vorm van brij met minimaal 60 procent granen.

 • De verkoop van het vlees houdt Van der Mark in eigen hand, evenals het transport naar de slachterij. Het vlees gaat onder de naam Beemsterlant’s varken naar 14 slagers en naar een grossier die delen van het varken verkoopt. Natuurlijk verkoopt de slager in Middenbeemster alleen maar Beemsterlant’s varkensvlees.

 • Op zondagavond gaan de varkens naar de slachterij in Lunteren, Thieme Visser. Dinsdag komen de geslachte dieren aan bij de slagers die de verdere verwerking doen.

 • Voor de afzet van het vlees is een vaste bodemprijs afgesproken. Als de prijzen op de markt hierboven komen, gaat de afgesproken prijs mee omhoog. Een keer in de 10 weken overlegt Van der Mark met alle slagers wat goed gaat en wat beter kan.

 • De ambachtelijke slager in Middenbeemster, de Rode Os, verwerkt het hele varken. In de vitrine is duidelijk te lezen waar het vlees vandaan komt.

 • Een vaste groep klanten kopen het Beemsterlant’s vlees bij de ambachtelijke slager. Slager Jan de Lange, eigenaar van de Rode Os, geeft aan dat hij geen concurrentie ondervindt van de supermarkt die pal achter de slagerij zit. Met het Beemsterlant’s vlees onderscheidt hij zich.

 • Slager Jan de Lange slachtte tot vijf jaar geleden zelf nog zijn varkens. Nu regels dit verbieden, koopt hij het Beemsterlant’s vlees in. Hij is de eerste slager die zich met dit ‘merk‘ onderscheidde. Ondertussen zijn er 13 andere slagers bijgekomen die het vlees verkopen.

 • Sinds ruim een jaar is het bedrijf van Van der Mark opengesteld voor bezoekers. In de bezoekersruimte kunnen 25 personen tegelijk genieten van de zeugen in het stro. Hoeveel mensen er jaarlijks komen weten we binnenkort, omdat er een teller op de deur is gemonteerd.

 • Voor twee kraamstallen zijn ramen geplaatst om het geboorteproces te bekijken. In een schuilhut is informatie te vinden door middel van borden. Regelmatig komen er mensen kijken. Ze blijven uren staan als er biggen worden geboren. Er zijn in totaal zes kraamafdelingen met elk 12 zeugen.

 • Op 18 en 19 oktober is het Weekend van het varken. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers ook een kijkje nemen op het bedrijf van het Beemsterlant’s varken van Arie-Jan en Yvonne van der Mark.

Of registreer je om te kunnen reageren.