Varkenshouderij

Foto & video 2052 x bekeken 1 reactie

100 ha CCM in vier dagen in de kuil

In twee keer twee dagen werken drie combines en drie trekkers met kipper 1.300 ton CCM in de kuil. Maatschap Krabben voert die CCM aan de varkens.

Foto

 • Maatschap Krabben in Mariënvelde (Gld.) voert brij met CCM als hoofdbestanddeel aan zijn 300 zeugen, 1.400 vleesvarkens en 1.000 opfokzeugen. Hiervoor koopt Krabben 100 ha CCM van zijn loonwerker. De loonwerker verzorgt de afzet van de mest voor een gangbare prijs.

  Foto’s en tekst: Judith Waninge

 • Drie loonwerkers in de omgeving van Zelhem hebben samen een hamermolen aangeschaft. Dorsen, transport, malen en aanrijden van de kuil doen ze gezamenlijk. De loonwerkers Luimes (rechts), Vreman (links) en Wassink van de Schotman (niet op foto) werken met Claas Dominator-combines. In de zomer dorsen ze er graan mee en in het najaar mais voor CCM. De oogst viel dit jaar mee: 13 ton per hectare, met 63 procent droge stof.

 • De combines kunnen elk 1 tot 1,5 hectare CCM per uur dorsen. De loonwerkers dorsen vandaag met twee combines. Hierdoor zijn ze sneller klaar met dorsen van de vandaag geplande 50 hectare mais. De CCM-kuil is dan binnen twee dagen luchtdicht afgesloten. Zo blijven de inkuilverliezen beperkt. De andere 50 hectare staat voor volgende week op de planning.

 • Tijdens het dorsen lost de combine de maiskorrels in de kipper. Elke combine kan 7 ton mais opslaan voordat hij moet lossen.

 • Voorop dorst loonwerker Luimes met een Claas Dominator 204, loonwerker Vreman volgt met een Claas Dominator 98. Beide combines hebben een zesrijige kolvenplukker.

 • De combine plukt de kolven; de korrels belanden in de combine. De bladeren en stengel blijven op het land achter. De snelheid van de combine op het land is afhankelijk van de ondergrond, maar ook van de taaiheid van de mais.

 • Als de kipper vol is, gaat deze naar de kuil. Wegens de vele wegwerkzaamheden in de Achterhoek is de reistijd vanaf het land naar de varkensboer 20 minuten. Per vracht kan de loonwerker 15 ton maiskorrels vervoeren.

 • Op het erf van de varkenshouder staat een weeginstallatie. De varkenshouder wil precies weten hoeveel CCM er in de kuil komt. Hij betaalt naar de kilo’s en daarnaast maakt het wegen een goede planning van het voeren mogelijk. Behalve het gewicht bepaalt de varkenshouder ook het drogestofpercentage.

 • De loonwerker weegt de vracht voordat de korrels in de maler gaan. Dit wegen kost extra tijd, mede doordat hij de kipper met de hand op moet krikken. Het totale gewicht min het leeggewicht schrijft hij op in de klapper. Het leeggewicht van de kipper staat op de kipper geschreven. Deze vracht weegt 14.030 kilo.

 • Na het wegen is het wachten tot de hamermolen leeg is.

 • De kipper past net op de klep van de hamermolen. Het terugrijden is dus een precies klusje. Gerjan Luimes, die vandaag de hamermolen bedient, geeft aanwijzingen aan de trekkerchauffeur.

 • Als de kipper op de klep van de hamermolen staat, kan het lossen beginnen.

 • De kipper lost de maiskorrels. Tijdens het lossen begint het malen al.

 • Het duurt ongeveer 20 minuten totdat de 14 ton maiskorrels zijn verwerkt tot CCM. De hamermolen kan ongeveer 50 ton per uur malen, afhankelijk van de hardheid van de korrel.

 • De vijzel op de bodem van de bunker transporteert de korrel naar de maler.

 • De hamermolen is van het merk Stade en heeft een Mercedes Benz-motor van 448 kW (600 pk). Tijdens het malen wordt ondermeer propionzuur toegevoegd. Dit bindt het melkzuur dat vrijkomt tijdens het inkuilproces.

 • Dit jaar voert Krabben 100 hectare CCM aan de varkens, vorig jaar 50 hectare. De bult is dan ook twee keer zo hoog. Het rantsoen van de brij bestaat uit: aardappelstoomschillen, bierbostel, Bondatar, CCM, melk en tarwezetmeel. Het tarwezetmeel vervangt Krabben dit jaar door CCM. Een keer in de week maakt Krabben een voormengsel, per diergroep mengt hij daar bijproducten bij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Pieter

  O, bindt propionzuur melkzuur? Hoe dan?

  Dit is larie. Heeft een van de loonwerkers je dat wijsgemaakt? Zal er ook niet alle verstand van hebben lijkt me..

  Journalistiek betekend niet dat je onwaarheden mag verkondigen.

  Propionzuur zorgt ervoor dat de pH van de kuil sneller daalt, hierdoor wordt de kuil sneller stabiel. Dat gaan negatieve bacterien en schimmels tegen. De melkzuur wordt ook gewoon gevormd, maar zonder aanzuren duurt het veel langer voordat er voldoende melkzuur is om een stabiele kuil te krijgen waardoor meer verliezen optreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.