Varkenshouderij

Foto & video 2148 x bekeken 4 reacties

Modern vervoermiddel

Varkenshandel Posthouwer-Boerkamp in Wilp (Gld.) liet een nieuwe vrachtwagen met de modernste snufjes bouwen. Belangrijkste aspect: het transportmiddel is klaar voor de toekomst.

Foto

 • De nieuwe Scania-combinatie met Menke-Janzen-opbouw van varkenshandel Posthouwer-Boerkamp is gebouwd voor de toekomst. De truck kan zo’n 200 vleesvarkens vervoeren. Aan de bouw is veel denkwerk voorafgegaan. Chauffeur Marco Craats en Gert Posthouwer hebben veel meegedacht. Het resultaat is een slim laadsysteem, waarbij welzijn van dier en mens centraal staat.

  Foto’s Ronald Hissink, tekst: Marc Dijkerman

 • De combinatie zit vol met grote hydraulische cilinders om verschillende niveaus in het laadgedeelte te creëren. Vanaf de schuine klep lopen de varkens in één keer door de aanhanger naar de voorwagen. In het compartiment blikt Craats de dieren. Stressmomenten blijven tot een minimum beperkt.

 • De vrachtwagen beschikt over een doorlaadsysteem. De kalversector gebruikt dit systeem al langer, in het varkenstransport is het nieuw. De laadklep van de voorwagen valt hierbij precies op een plateau voorop de aanhanger. Door een uitschuifbare dissel wordt deze ruimte gecreëerd. Met één druk op een knop in de cabine schiet de vergrendelingspin omhoog en kan de voorwagen een meter vooruitrijden. De aanhanger blijft staan, wordt opnieuw vergrendeld en vervolgens kan de klep open.

 • Craats zet de schotten klaar. Zodra een koppel van 12 tot 15 dieren in de laadruimte staat, kan hij de schotten sluiten en de varkens voorzien van een aluminium blik.

 • De vloeren zakken helemaal tot het onderste niveau. Als de bovenste laag met varkens klaarstaat, drukt de middelste vloer het geheel omhoog. Na borging van de bovenste vloer kan de middelste weer zakken.

 • Om voldoende werkhoogte te houden, kan het dak van de veewagen een meter omhoog. De varkens op de bovenste vloer kijken dan boven de wagen uit. Hekken voorkomen dat ze eruit springen. Duitse slachterijen hebben een vast bordes, dus lossen hoeft dan niet meer via de laadklep. De complete vloer zakt tot de grond en de varkens kunnen in één keer van de auto de loshal in.

 • Ook de tweede vloer kan volgeladen verder omhoog. De ruimte op de bodem van de wagen is dan nog 1,80 meter hoog, waardoor Craats niet hoeft te kruipen om de varkens te blikken. Voor hij gaat rijden, laat de chauffeur alles weer zakken. De ruimte tussen de vloeren gaat dan terug naar ongeveer 1 meter.

 • Het nieuwe systeem is wel even wennen. Craats, die bij het denkproces betrokken was, speelt nu nog met de hoogte van de laadvloeren. Hierbij houdt hij de dieren nauwlettend in de gaten. Tijdens het laden, dat ongeveer een uur in beslag neemt, schreeuwt geen enkel varken overmatig.

 • Een hydraulische laadklep moet aan de achterkant van de wagen bediend worden. Ook bij deze combinatie is dat mogelijk. Daarnaast zijn met een afstandsbediening alle laadvloeren en daken te bedienen.

 • De combinatie is verder uitgerust met sensoren om de temperatuur te bewaken. Craats kan dit in een van de opbergruimtes onder de vrachtwagen bekijken.

 • Als Craats wegloopt van de wagen, kan hij op zijn mobieltje de temperatuur in de gaten houden. De combinatie heeft gps. Op zijn computerscherm op kantoor kan Posthouwer realtime de positie van het transport zien. Ook kan hij daar de temperatuur van de drie sensoren bekijken.

 • Ledlampen in de hele wagen voorkomen dat de varkens in het donker staan. Een waterleidingnetwerk is ook aan boord. Om bevriezing te voorkomen kan Craats het water verwarmen en continu laten rondpompen. De leiding kan temperaturen aan tot min 15.

 • In de zijwanden heeft Posthouwer speciale roosters laten plaatsen. Die moeten kwetsuren tijdens laden en transporteren voorkomen. Tevens zijn de varkens door het gaas minder zichtbaar en dus minder storend voor het overige verkeer. De gehele binnenkant van de wagen is glad afgewerkt, zelfs de drinknippels en de verlichting. Een ventilator houdt de temperatuur voor de dieren aangenaam. De hele combinatie heeft daarnaast schuiven die open of dicht kunnen.

Marc Dijkerman

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hedy

  Goed bezig Posthouwer.
  Ik heb de auto in het echt gezien en ik vind hem geweldig. Het gaas is een goed idee. De hekken binnenin zijn erg makkelijk om mee te werken. En voor het oog aan de buitenkant is ook gezorgd. Maar dierenwelzijn staat wel boven aan. Erg mooi. Op naar de volgende !

 • no-profile-image

  Jan Vos

  Prachtige wagen Aalt! Voorbeeld voor al het veetransport.
  (Had de wagen nog niet gezien toen ik vanmorgen belde.. Ook toevallig!)
  Groet,
  Jan

 • no-profile-image

  Jo Dewyse

  De modernste veewagen rijdt toch rond in België, gelieve eens te kijken op www.sucatrans.be, doch wagen van Posthouwer is ook heel aantrekkelijk maar niet geklimatiseerd.

 • no-profile-image

  jeroen van den eijnden

  hoeveel vierkante meter heeft deze auto werkelijk als je die laadvloeren aan de binnen kant meet? en wat weeg de combinatie totaal? en zit aan de voorwagen wel een lift? maar wat is er nou zo vernieuwend aan? in duitsland en italie rijden ze al deccenia lang met zulke auto`s. mvg

Of registreer je om te kunnen reageren.