Varkenshouderij

Foto & video 598 x bekeken

Functionele inrichting

Bij de bouw van een varkensstal komt de nieuwe hokinrichting er voor een aantal jaren in. Een goede keuze is daarom van belang. Een aantal punten waarop u moet letten bij de keuze van het stalinterieur.

Foto

 • Het maakt niet uit welk houderijsysteem u kiest, de hokinrichting moet eenvoudig en snel te plaatsen zijn. Hoe meer bevestigingsmaterialen nodig zijn, hoe langer de montagetijd.

  Foto: Fotopersburo Bert Jansen, tekst: Marc Dijkerman.

 • Dieren moeten makkelijk te controleren zijn. Voorkom dat u zware onderdelen moet tillen om uw varkens te kunnen controleren, behandelen of verplaatsen.

  Foto: Hans Prinsen.

 • Maak gebruik van robuuste materialen. Beton heeft een lange levensduur, afhankelijk van de gekozen dichtheid. Kies voor een drukvastheid van minimaal B55. Het nadeel van beton is dat het niet tegen zuren bestand is.

  Foto: Willem Hissink.

 • Bij het gebruik van metalen constructies is een dikwandige buis van klasse A-kwaliteit (1”) aan te bevelen. Let tevens op het laswerk van de buisconstructie. Zo min mogelijk lassen houdt de constructie het sterkst.

  Foto: Hans Prinsen.

 • Materialen moeten zuur- en ammoniakbestendig zijn. Een verzinkte waterleiding kan niet tegen zuur. Gebruik daarom rvs- of pvc-leidingen.

  Foto: Fotopersburo Bert Jansen.

 • Houd looppaden zoveel mogelijk vrij van obstakels en uitstekende onderdelen. Dieren en mensen mogen zich er niet aan verwonden. Let er bij aankoop van materiaal op of scherpe hoeken afgerond zijn.

  Foto: Fotopersburo Bert Jansen.

 • Stuur dieren in hun gedrag. De kans op doodliggen van biggen is kleiner als het rooster onder de zeug van metaal is en de rest van kunststof. Biggen liggen niet graag op metaal.

  Foto: Hans Prinsen.

 • Geef dieren zoveel mogelijk de ruimte bij drijven. Een dier loopt liever vooruit dan dat ze achteruit worden gedreven. Zonder obstakels lopen ze beter door. Een goed verlichte stal helpt hierbij.

  Foto: Ge Hirdès.

 • In een rechthoekig hok maken dieren sneller onderscheid tussen plekken voor eten, drinken, mesten, spelen en slapen.

  Foto: Willem Hissink.

 • Let ook op wettelijk eisen ten aanzien van huisvesting. Het Varkensbesluit stelt eisen aan onder andere de minimale oppervlakte per dier, de spleetbreedte en het percentage dichte vloer. Let bij buitenlandse leveranciers dat de maatvoering van hokken af kan wijken van de Nederlandse voorschriften.

  Foto: Hans Prinsen.

 • Zorg ervoor dat de hokinrichting past bij het type bedrijf en de persoonlijke voorkeur. Ook ventilatie, voer- en mestafvoersysteem zijn belangrijke onderdelen van de stal. Probeer zoveel mogelijk zaken te doen met één leverancier. De voortgang in de bouw verloopt soepeler. Kortingen en extra service zijn zaken die makkelijker te realiseren zijn.

  Foto: Hans Prinsen.

 • Mestspleten voorkomen ophoping van mest. Naast de hygiëne is het ook erg makkelijk om de mest zo snel mogelijk in de put te werken.

  Foto: Mark Pasveer.

 • Ga niet zomaar tot koop over. Doe dat pas als het systeem zich in de praktijk bewezen heeft. Bezoek vakbeurzen en vraag altijd referentieadressen. Vraag collega’s die met het systeem werken zoveel mogelijk over werking, duurzaamheid, veiligheid en gemak.

  Foto: Mark Pasveer.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.