Varkenshouderij

Foto & video

Imago en marge

Japanner heeft extra inkomsten met huisverkoop.

Foto

 • Varkenshouder Hiroshi Matsugaya (48) uit Manzai Asaki City, Chiba Prefecture in Japan. Hij heeft een gesloten bedrijf met 800 zeugen.
  Foto's en tekst: Marleen van Sleuwen.

 • Bij aankomst op het bedrijf van Matsugaya is meteen duidelijk dat hij flink bezig is met promotie van zijn merk ‘Madam pig’. Er staat een groot naambord aan de kant van de weg. Matsugaya startte in januari 2007 een website om vlees van zijn varkens direct aan consumenten te kunnen verkopen, zodat hij een hogere marge haalt. Bovendien wil hij daarmee een statement maken om de varkenssector in een wat positiever daglicht stellen. De site is in het Japans, maar door wat op de verschillende balken te klikken, krijgt u vanzelf nog wat meer plaatjes van het bedrijf te zien. Onder ‘shop’ vindt u ook de verkoopmodule voor vlees.

 • De stallen zijn voorzien van een flink aantal silo’s. Het zijn er zo veel, omdat elke silo altijd gereinigd wordt voordat er nieuw voer in komt. De silo’s worden daarom om en om gevuld.

 • De zeugen produceren volgens de varkenshouder gemiddeld 11,5 levendgeboren biggen per worp. Hij speent er 10,8 per worp bij een worpindex van 2,3. Speenleeftijd is 21 dagen. De biggen zijn dan ongeveer 6 kilo.

 • Op het bedrijf werken naast de eigenaar nog vijf werknemers. De zeugen worden geënt tegen parvo, snuffelziekte, vlekziekte, PRRS, hersenvliesontsteking en Aujeszky. Die ziekten heersen allemaal nog in Japan. De varkenshouder maakt zich vooral zorgen om Circo. Dat virus maakt een flinke opmars in het land.

 • Een Japanse zeugenkaart.

 • In deze stal liggen 400 zeugen. 30 procent van de zeugen wordt gedekt door de beer en de dag erna met k.i.-sperma. De andere 70 procent wordt tweemaal met k.i.-sperma gedekt. Groepshuisvesting voor zeugen is voorlopig nog niet verplicht in Japan.

 • Als de staltemperatuur boven de 25 graden komt, gaat de ventilator aan. Komt de temperatuur boven 27 graden dan gaat ook de druppelinstallatie, die boven het hoofd van de zeugen hangt, aan.

 • In tegenstelling tot de kraamstal en de stallen voor de gespeende biggen, zijn de stallen voor dragende zeugen aan de zijkant open. Er zit wel een windbreekgaas voor de opening. In de winter kan het gordijn dicht. Dan wordt het op zijn koudst -5 graden buiten.

 • De biggen worden op 30 kilo vervoerd naar een vleesvarkensstal een paar kilometer verderop. Voordat de varkens op de vrachtwagen worden geladen, worden ze verzameld in deze ruimte. Er zit een weegunit onder, zodat het gewicht van de varkens meteen bekend is.

 • De biggen worden op 3 weken gespeend en gaan dan naar de biggenstal. De vloer mag in Japan volledig rooster zijn. Toch heeft de varkenshouder er een mat op gelegd. Zo komt de warmte die door de verwarmingsbuizen onder de roosters loopt, beter bij de biggen. Bovendien heeft hij het idee dat hij hiermee de buik van de varkens beschermt. Boven de biggen zit een plaat om de lucht niet van bovenaf direct in het hok te laten vallen. Het lijkt erop dat er toch wat mis is met de ventilatie. De biggen hebben wat gezondheidsproblemen. De uitval bij de vleesvarkens is 7 procent.

 • Door een verbindingsgang naar een andere stal, lopen de verwarmingsbuizen die onder de roostervloer liggen.

 • Alle varkens op het bedrijf krijgen voer in de vorm van kruimel.

 • Om bij te houden hoe lang de biggen al in een hok liggen, plaatst Matsugaya voor elke week een wasknijper aan de rechterkant van het bord. De varkens in dit hok liggen er een week.

 • Deze varkens worden binnenkort verplaatst naar een andere locatie om verder door te groeien tot 113 kilo. Dan worden ze geslacht. De gemiddelde groei is 650 gram per dag van spenen tot slacht.

 • In Japan is het heel normaal om een soort tempel bij je bedrijf te hebben. Deze varkenshouder heeft deze steen om bij te bidden voor een goed verloop van zijn bedrijf.

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.