Varkenshouderij

Foto & video 1685 x bekeken

Slachtafwijking duidelijk in beeld

Orgaan- en karkas-afwijkingen kosten zowel u als de slachterij veel geld. Slachterijen geven op de slachtbon aan wat dieren mankeerde. Het geeft u inzicht in de verborgen kwalen.

Foto

 • Afgekeurde levers door aantasting van larven van spoelwormen. De lever vertoont witte punten (white spots). Dat zijn littekens die ontstaan doordat de larven de lever doorboren. De schade lag in de afgelopen jaren op zo’n 17 cent per geslacht varken.
  Foto: Jan Willem Schouten, teksten: Marc Dijkerman

 • Hier is een white spot beter te zien. Een white spot trekt weg na 6 weken. Als de littekens nog te zien zijn, hebben de varkens te maken met een recente besmetting. Een streng ontwormingsbeleid is dan aan te raden. Zorg ervoor dat alle biggen bij opleg ontwormingsmiddel krijgen.
  Foto: Mark Pasveer

 • Dit is een volwassen spoelworm in een varkensdarm. De wormen leggen eitjes die via de mest van varkens worden uitgescheiden. De eitjes worden weer opgenomen en deze dringen zich vanuit het maagdarmkanaal in de bloedbaan. Dan komen ze terecht in de lever.
  Foto: Hans Prinsen

 • PIA in de overgang van de dunne darm naar de dikke darm van vleesvarkens. Bij een steekproef van GD in 2006 bleek bij 75 procent van de varkenshouders één of meer vleesvarkens antistoffen tegen de bacterie Lawsonia te hebben.
  Foto: Irma Regtien

 • Het probleem PIA steekt meer de kop op. GD vond de ziekte vorig jaar bij 2,5 procent van de varkens. Een jaar ervoor was dat nog maar 1,5 procent. De kosten per gemiddeld aanwezig vleesvarken kunnen wel oplopen tot €18.
  Foto: Ronald Hissink.

 • Longontsteking door APP (Actinobacillus Pleuropneumonia). Dit is een van de oorzaken naast griep, PRRS en mycoplasma. Lagere weerstand, een slechter stalklimaat, veel stof en veranderingen van jaargetijden werken longontsteking in de hand.
  Foto: Henk Riswick.

 • Longontsteking door mycoplasma-bacteriën. Circa 10 procent van alle varkens heeft longontsteking. Een varkenshouder loopt daardoor gemiddeld zo’n 46 cent per gemiddeld afgeleverd varken mis.
  Foto: Henk Riswick.

 • Borstvliesverkleving. Een gevolg van een ontsteking tussen het vlies dat om de longen zit en het vlies dat de borstholte bekleedt. Door de ontsteking ontstaan korstjes tussen de twee vliezen. Uiteindelijk zullen die verkleven of zelfs vergroeien tot bindweefsel.
  Foto: Hans Prinsen.

 • Hier een karkas waar na verwijdering van de zogenoemde hartslag (tong, strottenhoofd, luchtpijp, longen, hart en lever) een groot stuk van de longen is achtergebleven. Dit kost de slachterij extra werk en geld om dit te verwijderen. Kosten voor de varkenshouder: 71 cent per gemiddeld geslacht varken.
  Foto: Hans Prinsen.

 • Gewrichtsontsteking aan een varkenspoot. De kosten werden door Animal Science en de slachtsector 5 jaar geleden op ruim €4 per geval geschat. Het behandelen van ontstekingen loont daarom.
  Foto: Henk Riswick.

 • Pootgebreken, ontstaan in de vleesvarkensstal. Het komt bij 1,7 procent van de geslachte varkens voor. De schade bedraagt 5 cent per gemiddeld geslacht varken. Vaak ontstaan deze problemen door versleten vloeren en roosters in vleesvarkenshokken.
  Foto: Henk Riswick.

 • Een detailfoto van een spuitplek die ontstaan is door gebruik van een vuile spuit. Ook verkeerd spuiten kan een ontsteking veroorzaken. De slachterij moet de plek uitsnijden en kan dit vlees niet meer gebruiken. Deze schade is makkelijk te voorkomen door scherpe en schone naalden te gebruiken.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.