Varkenshouderij

Foto & video 944 x bekeken

Ruimte voor extra biggenafzet

Door biggen van kleine Duitse vermeerderaars te verzamelen en te exporteren, vergroten Nederlandse exporteurs en handelaren de export van biggen naar Duitsland.

Foto

 • Handelsbedrijf Select Porc laadt op de verzamelplaats van de Viehvermarktung Uelsen in Uelsen (Dld). Dit ligt net over de grens bij Tubbergen (Ov.). De biggen zijn bestemd voor Spaanse afnemers.

  Foto's: Ruben Keestra, tekst: Martin ten Hooven

 • Een big met een Duits I&R-blik in de oren. Het laden van Duitse biggen heeft voordelen voor twee partijen. Duitse mesters vragen steeds meer grote partijen biggen van één vermeerderaar. Hieraan kunnen de veelal kleine Duitse vermeerderaars niet voldoen. Door Duitse biggen vanaf de verzamelplaats te laden voor export ontstaat er weer meer ruimte voor afzet van Nederlandse biggen in Duitsland.

 • Het transport wordt uitgevoerd door Busser uit Bennekom met een combinatie. De laadklep is neergelaten op het laadbordes. De biggen worden in 3 lagen geladen. De combinatie kan ongeveer 900 biggen laden.

 • Van een groot aantal vermeerderaars zijn de biggen verzameld en gesorteerd. De grote hokken zijn ingestrooid met stro. Het laden van de biggen kan beginnen. Chauffeur Mark Aarnink begint met het opdrijven van de eerste biggen.

 • Samen met medewerkers van de verzamelplaats worden de biggen richting de voorwagen gedreven. Zo gaat het laden vlot. Op de achtergrond is de aanhanger nog zichtbaar.

 • Als de drie lagen vol zijn, wordt het dak van de vrachtauto weer naar beneden gelaten. Dit gebeurt hydraulisch. Het dak moet omhoog kunnen, zodat de lader de biggen in de compartimenten kan drijven.

 • Vervolgens is de aanhanger aan de beurt om te worden geladen. Ook hier komen de biggen in drie lagen. Voorwagen en aanhanger samen hebben voldoende oppervlak om 900 biggen te mogen laden.

 • De vrachtauto voldoet aan de regels voor diertransport over lange afstanden. De auto heeft ventilatoren, een vernevelinstallatie en drinkwatervoorziening aan boord. Op die manier worden de biggen zo diervriendelijk mogelijk vervoerd.

 • De laadvloer wordt met hekken verdeeld in kleinere compartimenten. Hiermee wordt voorkomen dat de biggen op een grote hoop gedrukt kunnen worden. Op de laadvloer is flink zaagsel gestrooid.

 • De biggen lopen rustig naar de onderste laadvloer. Ondertussen strooit een medewerker van de verzamelplaats zaagsel op de volgende vloer. Rustig laden is belangrijk om zo veel mogelijk stress te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.