Varkenshouderij

Foto & video 2451 x bekeken

Mooie varkensstallen

In de Innovatie-agenda van de varkenssector is opgenomen dat stallen goed in het landschap moeten passen. Het zorgt voor een betere acceptatie van de sector.

Foto

 • Jan van den Berg in Zwolle.
  Het bedrijf met 770 zeugen en 6.000 vleesvarkens vormt samen met de twee woonhuizen een fraai geheel. Er staan vijf stallen verspringend naast elkaar. De silo’s zijn achter de doorgetrokken topgevels weggewerkt. Dwars achter de vijf stallen staat de zesde stal. Het erf is fraai aangeplant en keurig onderhouden. De stallen zijn van rode baksteen met groene topgevels.

  Zend zelf uw foto's in »


  Foto's: Jan Willem Schouten, Ruben Keestra en Ronald Hissink, tekst: Martin ten Hooven

 • Teun Smits in Wilbertsoord (N.-Br.).
  Het biologische varkensbedrijf heeft 200 zeugen met bijbehorende vleesvarkens. De stal heeft twee etages, maar de hoogte van de stal wordt gemaskeerd door een aarden wal tegen de onderste verdieping. De stallen zijn in een U-vorm geplaatst. De uiteinden van de kappen zijn gebouwd als wolfseind. De stallen zijn als het ware weggewerkt in het open landschap.

 • René Schepers in Voorst (Gld.).
  Schepers bouwde een nieuwe stal voor 450 zeugen. Hij heeft bewust gekozen voor een driekapper om de stallen met een nokhoogte van 6,5 meter laag te houden. Zodoende passen de stallen goed bij de bestaande bebouwing en vallen ze niet op in het coulisselandschap. De witte boeiboorden en de groene topgevels geven de stal een fraai aanzicht.

 • Henk Dekker in Aadorp (Ov.).
  In de twee-etagesstal van Henk Dekker kunnen 875 guste en dragende zeugen en 3.100 gespeende biggen. De stal is 33 meter breed en 67 meter lang en heeft een nokhoogte van 12 meter. Om de stal minder opvallend in het landschap te maken zijn aanpassingen gemaakt. Tot 2 meter hoog zijn de wanden van metselwerk met gele steen. Daarboven tot de dakgoot zitten groene damwandplaten.

 • Nico Broeders in Rutten (Fl.).
  In de twee-etagesstal is plaats voor 900 zeugen en 6.000 vleesvarkens. Door de blauwe kleur van de wanden heeft de stal een industrie-achtige uitstraling gekregen. De stal past bij de omgeving met industrie en de grote hoge bewaarplaatsen. De stal is 75 meter breed en 100 meter lang. Door het kleurgebruik van dak en wanden valt de massaliteit van het gebouw minder op.

 • Tonny van den Boomen in De Rips (N.-Br.).
  De stal is gebouwd volgens de eisen van het beeldkwaliteitsplan van de gemeente Gemert-Bakel. De stal is 40 meter vanaf de weg gebouwd en er moet een strook van 20 meter erfbeplanting rondom de bouwkavel komen. De stal is gemaakt uit prefab betonnen wanden met steenstrips. Het dak is donkergrijs, evenals de topgevel. In de stal kunnen 2.340 vleesvarkens. De silo’s voor de opslag van bijproducten zijn geheel in de stal opgenomen. Een voorbeeld van een moderne stal.

 • René en Marian Visser in Duiven (Gld.).
  Woonhuis, zeugenstal en loods vormen een fraai en strak geheel. Voor alle gebouwen is dezelfde kleur donkerblauw gebruikt. De stal valt enigszins weg door een verhoogde buitenbak voor de paarden die vóór de stal ligt. De stal is 39 meter breed en 69,5 meter lang en heeft een nokhoogte van 8,6 meter. De gevels zijn van rode baksteen en het dak is bedekt met zwart-antraciet gekleurde golfplaten. Er liggen 410 zeugen in de stal.

 • Henk de Veer in Lith (N.-Br.).
  Het nieuwe bedrijf staat in het open polderlandschap. De vleesvarkensstal met 3.000 plaatsen heeft een zogenoemde gebroken kap. Ook is een stal 4 meter naar achteren geplaatst. Dit was een eis van de gemeente. De buitenmuren zijn van bruinrode baksteen en op het dak liggen grijze sandwichplaten. De kopgevels zijn bekleed met grijze damwandplaten. De stal is 45 meter breed en 96 meter lang.

 • Nico van Deurzen in Elsendorp (N.-Br.).
  Van Deurzen heeft de oude stallen gesloopt en geheel nieuw gebouwd voor 750 zeugen en 4.800 vleesvarkens. De vier stallen staan haaks op de straat en 40 meter er vanaf. Voorschrift van de gemeente. De zijmuren zijn tot 1,40 meter van rode baksteen en erboven tot de dakgoot van groen damwandprofiel. Ook de topgevel is voorzien van damwand. De totale bebouwde oppervlakte is 9.000 vierkante meter.

 • Familie Tijs in Heeten (Ov.).
  De stal voor 2.700 vleesvarkens en 1.500 gespeende biggen grenst aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De zijkanten en de gevels zijn geheel voorzien van groene damwandplaten. Er zijn witte accenten aangebracht door de witte kozijnen van ramen en deuren en de witte windveren. Het dak is grijs. Er is bewust gekozen voor een tweekapper om de hoogte te beperken. De stal past mooi in het landschap van groen en bomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.