Varkenshouderij

Foto & video 636 x bekeken

Creatief met speeltjes

De Dierenbescherming en LTO Nederland nodigden kunstenaars en ontwerpers uit om afleidingsmateriaal voor varkens te ontwerpen. Vijf genomineerden zullen hun ontwerp produceren.

Foto

  • Piggy Toys is een ontwerp van beeldhouwer Irma Horstman. Zij heeft bijzondere vormen gemaakt. Deze kunnen aan de al aanwezige speelkettingen in de stal bevestigd worden. De vormen krijgen opvallende kleuren en zijn gemaakt van hard geperst eetbaar kunstsof met als basis aardappelzetmeel. Ze zijn ongeveer 20 centimeter groot en kunnen ook aan een stang gemaakt worden. Dan heet het een Candybar.

  • De Varkens Toverbal is ontworpen door Eva Meijer. De bal bestaat uit meerdere lagen van eetbare materialen. Het willen slopen en steeds op zoek zijn naar eten, is het uitgangspunt van de ontwerper van de bal. Verschillende geuren en smaken moeten het varken stimuleren om de bal te slopen. De prijs van de bal is nog onbekend. De bal moet minimaal een mestronde meegaan.

  • Wroezelen is een combinatie van wroeten en snoezelen. De zintuigen van varkens moeten geprikkeld worden door kleur, geur en smaak. De gekleurde cilinders kunnen gevuld worden met mineralenblokken. De cilinders komen aan een ketting in het hok te hangen. Ook is het mogelijk dat de cilinders aan een buis komen of in een scheidingswand tussen twee hokken. De cilinders zijn gemaakt van thermoplastisch gegoten schuim. Ze zijn sterk en goed schoon te maken.

  • Piggy Wiggy, ofwel de wipwap voor varkens, is ontworpen door Barbara Vos. In de zijwanden zitten openingen, waardoor de varkens kunnen knabbelen aan eetbare materialen. Vos denkt aan geperste schijven van maisgranulaat. Deze zijn net zo hard als hout en kunnen van bovenaf in de holle zijwand geplaatst worden. De prijs is nog niet bekend.

  • De Pig Roulette is een ontwerp van Andrew March. Het ontwerp is volledig van kunststof en heeft als uitgangspunt de intelligentie van het varken te prikkelen. In een tandwielvormige schijf zitten kleine openingen waarin brokjes smakelijk snoepgoed passen. Als de schijf in de goede positie is en het varken drukt tegen de klepel, vallen de brokjes naar beneden op een kunststof vloer met uitsparingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.