Varkenshouderij

Foto & video

Bevuild in de groep

Hokbevuiling vaak probleem bij grote groepen.

Foto

 • Arie van Dam in Aagtekerke (Zld.) heeft groepen vleesvarkens van 9, 12, 20, 50, 70 tot 250 dieren. Het werken met grote groepen gaat steeds beter, maar de hokbevuiling blijft een groot probleem.

 • In de kleinste hokken zitten negen varkens. Van Dam heeft de roostervloer gedeeltelijk dichtgemaakt met plastic strips. Op die manier voldoet hij aan de eis van een 40 procent dichte vloer.

 • Sinds het dichtmaken van de roosters heeft van Dam veel last van hokbevuiling. De mest en de urine op de dichte vloer veroorzaken daarbij een sterke ammoniaklucht in de afdeling.

 • De varkens in de groepen van 50 dieren worden snel smerig. De hokbevuiling geeft bovendien meer wormbesmettingen. De varkens worden daarom twee keer per mestronde ontwormd.

 • Van Dam vindt een hogere bezetting belangrijk. Hij levert zijn varkens daarom altijd in één keer. De relatief kleine gewichtskorting neemt hij voor lief.

 • Het meeste plezier beleeft de Zeeuw aan de afdelingen met 12 dieren per hok. De gemiddelde groei op het bedrijf ligt op 720 gram per dag. Het magervleespercentage is 57,25 met 42 procent AA en 52 procent A.

 • Omdat de varkens vaak in de hoek en tegen de muur mesten, maakte van Dam het middenstuk van de hokken dicht. Het probleem is echter dat er voor de biggen bij opleg geen noodzaak is om op de roosters te mesten; er is toch ruimte genoeg. Als de ruimte bij de zwaardere varkens wel een beperkende factor wordt, is het te laat. De dichte vloer is dan al bevuild.

 • De laatste stal is gebouwd in 2002. Hier zitten de varkens in groepen van 250 dieren bij elkaar. In eerste instantie bestonden de hokken voor de helft uit een ingestrooid lignest. Dat bleek echter niet te werken. De stroruimte verving Van Dam door een dichte vloer en roosters.

 • De natuurlijke ventilatie in de stal beviel Van Dam niet goed. In de winter werd het snel te koud. Daarop besloot de varkenshouder het dak te isoleren en de nok dicht te maken. De lucht wordt nu mechanisch afgezogen.

 • Voor het afleveren in de groepen van 250 dieren gebruikt de vleesvarkenshouder het Sorti-systeem. Deze elektronische poortjes wegen de varkens voordat ze in de vreetruimte komen. Vlak voor het afleveren worden de retourpoortjes van de vreetruimte gesloten. De vreetruimte doet dan dienst als afleverruimte.

 • De Sorti-stal is erg ruim en licht, en dankzij het grote volume blijft hij lekker koel in de zomer. Om te voldoen aan de milieueisen heeft Van Dam links en rechts in de stal een luchtwasser geplaatst.

Of registreer je om te kunnen reageren.