Varkenshouderij

Foto & video

Veel afleiding voor varkens

Vanaf 1 juli 2007 volstaat de ketting als enige afleidingsmateriaal voor varkens niet meer. Boerderij zet materialen op een rij en geeft met LNV een officieuze indeling ervan in ‘minimaal’, ‘goed’ en ‘uitstekend'.

Foto

 • Deze ketting, een voersleepketting uit de pluimveehouderij, is hoekiger dan de standaard schakelketting. Volgens de varkenshouder die deze ketting gebruikt, werkt deze stukken beter dan de reguliere ketting doordat hij hoekiger is. LNV keurt ook deze ketting zonder extra afleiding niet goed. Hij krijgt dan ook een onvoldoende.
  Tekst: Mleen van Sleuwen, foto: Jan Willem Schouten

 • Goed: Deze paddenstoel komt uit Denemarken van de firma Egebjerg. De paddenstoel beweegt en is daardoor interessant voor de varkens. Op de houten uitsteeksels kunnen ze goed bijten. Het is afhankelijk van de hardheid hoe lang ze meegaan. Nadeel: hout kan vies worden. Bovendien is het de vraag hoe lang de rode, plastic bovenkant heel blijft. De paddenstoel kost €22.
  Foto: Jan Willem Schouten.

 • Onvoldoende: Een los stuk hout in het hok wordt vies en is onhygiënisch. Doordat het vies wordt, vinden varkens het op een gegeven moment niet meer interessant. Het materiaal moet permanent voor afleiding zorgen. Los materiaal keurt de AID niet goed.
  Foto: Mark Pasveer.

 • Onvoldoende: Voor deze jerry can geldt ook dat het snel vies wordt en dat de AID los materiaal niet goedkeurt.
  Foto: Dennis Beek.

 • Minimaal: Een stuk zeugenriem aan de ketting is beter bijtbaar dan een ketting, dus ketting+. Het werkt slechter voor afleiding dan een stuk touw. De vraag is of met dit materiaal de varkensstaarten er wel aan blijven.
  Foto: Mark Pasveer.

 • Uitstekend: Komt volledig tegemoet aan het wroetgedrag van de varkens. Minder zaagsel is ook goed, bijvoorbeeld tweemaal daags een handvol zaagsel per hok. Het is wel erg arbeidsintensief en zorgt voor extra stof. Arbeid kan minder door te automatiseren met een strodosator.
  Foto: Mark Pasveer.

 • Uitstekend: De hooiruif voor deze zeug dekt ook de behoefte aan wroeten, ruiken, onderzoeken en (aanvullend) vreten van vleesvarkens. Deze hooiruif is verkrijgbaar bij Verbakel stalinrichting, prijs op aanvraag.
  Foto: Peter Hagenaars.

 • Uitstekend: Deze strodosator voldoet. Hij moet 1 à 2 keer per week bijgevuld worden. Het stro kan problemen opleveren in de mestput. Plaats hem daarom niet op de roosters.
  Foto: Mark Pasveer.

 • Onvoldoende: De bal is van hard plastic, dus niet bijtbaar. Daardoor vinden de varkens het niet interessant.
  Foto: ASG

 • Minimaal: Varkens kunnen de zogenaamde Jolly-ball indrukken. Daardoor is het interessant. Ook de hendel vinden ze leuk. Alleen gaat die wel binnen een ronde kapot. De bal is van origine bedoeld voor paarden en kost €21,50 tot €30. Ook hier geldt dat ballen los in het hok niet mogen, tenzij er voer in zit. Ophangen aan de hendel is ook een optie.
  Foto: ASG.

 • Uitstekend: In deze wroetbak zit ruwvoer met daartussen brok. Zo kunnen de varkens tussen het ruwvoer wroeten om de brokjes te vinden. Nadeel: de bak moet handmatig gevuld worden.
  Foto: Ronald Hissink.

 • Uitstekend: Door aan de gele schijven te draaien, krijgt het varken wat pulp. Het varken moet hard werken voor een beloning. Dit voldoet aan de behoefte om te wroeten en te eten. Varkens doen er veel mee, zelfs als er stro in het hok ligt. Deze wroetbakken kosten €250 tot €300 op aanvraag bij Verbakel stalinrichting.
  Foto: Ronald Hissink.

 • De liksteen beloont het varken. Of een liksteen voldoet, is afhankelijk van de manier waarop die wordt aangeboden. Het moet een bijt- of wroetbeweging stimuleren. Op de vloer is niet goed. Als het interactie tussen de varkens stimuleert is dat positief.

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.