Varkenshouderij

Foto & video 1419 x bekeken

Kiemen uit de long spoelen

Om de oorzaak van ziektekiemen bij jonge biggen te achterhalen is bloedonderzoek niet ideaal. Daarom spoelt men longen om het longslijm te testen op de aanwezigheid van virussen en bacteriën.

Foto

 • Voor de longspoeling begint, legt de dierenarts de materialen klaar. Een schotje over de hokafscheidingen dient als tafel om de big op te leggen. Voor de longspoeling is een verdovingsmiddel, Zoletil 100 en Xyalasan 2% nodig. Verder een laryngoscoop, fysiologische vloeistof, een wegwerpspuit voor het opvangen van het longspoelsel en een katheter.
  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Marleen van Sleuwen.

 • Een big wordt verdoofd door een injectie in de bil. Binnen een paar minuten is de big onder narcose. Bij longspoeling driemaal per jaar als standaard monitoring worden van drie leeftijden vijf biggen geselecteerd: bij spenen, op 7 en op 10 weken leeftijd. Problemen in beeld brengen kan door de zieke groep en een 2 weken jongere groep te spoelen.

 • De dierenarts gebruikt een fysiologische zoutoplossing om kiemen uit de longen te vangen. Voor biggen jonger dan 10 weken is 10 milliliter per big nodig, bij oudere biggen 20 milliliter.

 • De dierenarts legt de big recht op de tafel. Dit is nodig, omdat een katheter recht de longen ingebracht moet worden. Als de big scheef ligt, komt er een knik in het strottehoofd. Dan lukt het niet de katheter in te brengen.

 • De dierenarts kijkt of hij een opening ziet achterin de bek. Dit doet hij met een laryngoscoop. Op het apparaatje zit een lampje, waardoor hij ook achterin de keel alles goed kan zien. De varkenshouder houdt intussen de tong van de big opzij door deze tussen een toiletpapiertje te klemmen. Dit is nodig, omdat de tong anders de weg naar de luchtpijp blokkeert.

 • De katheterwordt door een gleuf in de laryngoscoop de goede richting in gestuurd. Het slangetje gaat tussen de stembanden door de long in. De katheter is 50 centimeter lang en 2,6 mm breed en verdwijnt ongeveer voor de helft in het varken.

 • Met het lampje op de laryngoscoop is de opening tussen de stembanden van de big te zien. Door deze opening gaat de katheter de luchtpijp in.

 • De dierenarts spuit de fysiologische zoutoplossing de longen in. Vervolgens trekt hij de vloeistof er met dezelfde spuit weer uit. Doordat de vloeistof in de longen terechtkomt, mengt het met het longslijm. Daarin bevinden zich bacteriën en virussen, die met de fysiologische zoutoplossing mee de spuit in komen.

 • De vloeistof in de spuit bevat longslijm. De vloeistof gaat een reageerbuis in en wordt genummerd. Als de dieren bemonsterd zijn, gaan de reageerbuizen naar een Duits laboratorium, Landeslabor Schleswig-Holstein. Dat onderzoekt eerst pools van monsters. Dit scheelt in kosten. Als een monster positief is, onderzoekt het lab elk monster uit de pool individueel.

  Bekijk ook het filmpje: Kiemen aantonen met longspoeling.

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.