Varkenshouderij

Foto & video

Varkens de lucht in

816 varkens reizen van Canada naar China.

Foto

 • De Boeing 747 van een Chinese maatschappij komt aan op het vliegveld in Qingdao in China. Aan boord zijn 816 Hypor JV-grootouderdieren. Detail: het vliegveld van Qingdao is net gereed gemaakt voor de Olympische Spelen in 2008. De 747 is het eerste grote vliegtuig dat er mocht landen.

  Foto’s: Hypor, tekst: Marc Dijkerman

 • De dieren hebben de reis van 14 uur, die via Chicago liep, goed doorstaan. In het vliegtuig hadden de grootouderdieren de beschikking over voer en water. Maar voordat ze in het vliegtuig werden geladen, hebben ze zich eerst volgevreten. Dus veel trek in eten hadden ze onderweg niet.

 • Uitgeladen uit het vliegtuig wachten de gelten en beren op het tweede deel van de reis: op platte vrachtwagens naar eindbestemming Qingdao in Shandong, een provincie in China.

 • Voor het transport over de weg zijn 15 vrachtwagens gehuurd. Op elke vrachtwagen passen twee kratten. De vrachtwagens zijn de zondag voor het transport op een aantal kilometers van het vliegveld verzameld en ontsmet. Zelfs de cabines zijn onder handen genomen. Ook de chauffeurs onderwierpen zich aan een ontsmettingsprotocol en kregen bedrijfskleding aan.

 • Een officieel portret met daarop de mensen die de organisatie in handen hebben. Tweede van links is Geert Rutten, productiemanager in China.

 • Het uitladen van de varkens gaat op een speciale manier. Via een loopbrug worden ze uit de kratten geladen. De vrachtwagens zijn bij aankomst op het bedrijf allemaal ontsmet.

 • Nog duidelijker te zien: de vrachtwagen in het midden wordt gebruikt als brug van vervoermiddel naar varkensbedrijf.

 • De dieren zijn op hun nieuwe locatie, een varkensbedrijf dat voor 75 procent eigendom is van Hypor. De resterende 25 procent is van een Chinese voerfirma. Het is een eenvoudige stal met veel licht. Achterin de stal is een grote ventilator in de eindgevel te zien.

 • De dieren hebben weinig te lijden gehad van de lange reis. Ze blijven rustig en voelen zich helemaal thuis. Verwacht wordt dat de productie van de Hypor-dieren vanaf december wordt gestart. Deze dieren vormen de basis voor een nieuw te creëren integratie met zo’n 60.000 zeugen.

 • Verschillende kleuren varkens sieren de stal. De invloeden van Duroc zijn goed te zien bij de rossige varkens.
  Kijk voor meer informatie en foto's op de website van Hypor.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.