Varkenshouderij

Foto & video 986 x bekeken

Topfokker investeert in hygiëne

Jan van Steenbergen stelde een streng hygiëneregime in op zijn bedrijf. Hij streeft naar kerngezonde varkens en investeerde daarom in schoon werken.

Foto

 • Dit luik zit midden in de centrale gang tussen de kraamstal en biggenstal. Zo komt de persoon die in de kraamstal aan het werk is, niet in het gedeelte van de gespeende biggen. Bij het verplaatsen van de biggen, staat een persoon achter het luik de biggen op te wachten. Die neemt ze dan mee naar het biggenhok.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Marleen van Sleuwen.

 • De materialen in de stal voor gespeende biggen zijn geel.

 • Ook de emmer en schep om de biggen te voeren zijn geel.

 • Bij de gespeende biggen trekt de varkenshouder bij elk hok dat hij in gaat, plastic overschoentjes aan over zijn laarzen.

 • Een grotere investering was het aanpassen van de biggenstal. Deze werd wat uitgebreid, omdat een paar afdelingen met gespeende biggen midden tussen de kraamafdelingen lagen. De oude biggenafdelingen bouwde de varkenshouder om tot kraamafdeling. Door de biggen volledig van de zeugen te scheiden moet de infectiedruk verminderen.

 • De varkenshouder vindt gemak belangrijk om de motivatie te houden de stal altijd goed schoon te maken. De hele stal is voorzien van een hogedrukleiding. Om het schoonmaken zo gemakkelijk mogelijk te maken, kwam er een speciale kar op het bedrijf. Daarop staat een jerrycan met inweekmiddel en met ontsmettingsmiddel. Hiermee kan met verzetten van één hendel overgeschakeld worden op inweekmiddel, puur water of ontsmettingsmiddel.

 • In de opfokstal zijn alle materialen rood gekleurd.

 • Voor het verplaatsen van de biggen maakte de varkenshouder een speciale bak die hij met zijn shovel kan vervoeren. Voorheen verplaatste hij de biggen dwars door het bedrijf. Dit gaf ook risico op ziekte-overdracht. Nu gaan de biggen de bak in en rechtstreeks van de biggenstal naar de opfok. Ze komen niet meer in contact met jongere biggen en de zeugen.

 • De materialen in de dragende zeugenstal en de dekstal zijn blauw gekleurd. De medewerker, Gert Jan Imminkhuizen, vindt het systeem fijn werken. ,,Het lijkt in het begin lastig om alles zo strak te regelen, maar eigenlijk geeft het juist veel structuur. We plannen nu de werkzaamheden een stuk beter en dat is efficiënt.”
  Bekijk ook het eerste deel van Topfokker investeert in schoon werken.

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.