Varkenshouderij

Foto & video 1422 x bekeken 1 reactie

Stal vol snufjes

Het was volle bak tijdens de open dag van Angelien en Marcel Tielbeke in Wijhe (Ov.). Er was veel te zien.

Foto

 • Marcel (35) en Angelien (30) Tielbeke hielden vrijdag 26 oktober open dag voor hun nieuwe varkensstal. Daar kunnen 1.664 vleesvarkens in. Met de nieuwe stal breiden ze hun bestaande bedrijf uit naar in totaal 2.846 vleesvarkens. In de toekomst willen ze de nieuwe stal verdubbelen.
  Foto's en tekst: Marleen van Sleuwen

 • Aan de buitenkant van de stal valt meteen op dat de luchtinlaat niet standaard is. Deze is over de volledige lengte voorzien van een gordijn. Dit stuurt de luchtinlaat afhankelijk van de over- of onderdruk in de stal. De varkenshouders hopen hiermee windinvloeden op de ventilatie uit te schakelen. In de stal komt de lucht onder het voerpad de afdeling in en krult vervolgens over de hokafscheiding. Doordat de windinvloed minimaal, zal de luchtstroom constant en geleidelijk blijven, zo wordt gehoopt.

 • De over- en onderdruk wordt gemeten doordat lucht aan de buitenzijde van de stal door een met grind gevulde bak wordt gelaten.

 • Ook aan de andere kant van de afdeling, binnen in de stal, loopt de lucht door een buis die gevuld is met grind. Het verschil in luchtdruk aan de binnenkant van de stal met de druk in de grindbak aan de buitenkant van de stal bepaalt de stand van het gordijn bij de luchtinlaat.

 • Tielbeke wil zelf grondstoffen malen en tot een totaalvoer mengen. Daarom heeft hij een uitgebreid silopark met droogvoersilo’s voor kern en grondstoffen. Boven op twee van de silo’s zit een oranje cycloon. Deze vormen een trechter om grondstoffen die uit de hamermolen komen de polyester silo in te krijgen.

  Met het zelf malen kan Tielbeke volgens Hendrix UTD 1 tot 2 cent aan voerkosten per kilo groei besparen. De investering in de hamermolen, met de mogelijkheid om twee grondstoffen te malen, kost ongeveer €20.000. Daarnaast was nog een investering nodig van €10.000 voor de dagvoorraadsilo’s.

 • De hamermolen. Om de hamermolen droog te kunnen plaatsen is deze in een lege polyester silo geplaatst tussen de andere silo’s. De hamermolen heeft toevoerkanalen voor 2 grondstoffen. De molen heeft een capaciteit voor het malen van 1 tot 2 ton graan per uur. De capaciteit varieert afhankelijk van de zeefgrootte en het vochtgehalte van het graan.

 • De menger van de computergestuurde droogvoerinstallatie is ook in een lege silo geplaatst. In dit geval bevat die twee mengers. Eén is er nog van de oude stal. Om alle aanvoer van voer op één plaats te houden zijn alle silo’s en ook de menger van de oude stal bij de nieuwe stal geplaatst. Omdat het bedrijf in de toekomst nog moet groeien, vindt Tielbeke de extra capaciteit in de toekomst gewenst.

 • Om het voer ook naar de oude stal te krijgen, is een voerleiding naar de oudbouw aangelegd.

 • Een speciale afleverruimte voor de varkens, voorzien van een roostervloer. Voor de luchtwasser was een bordes nodig. Dat heeft de varkenshouder benut om eronder een afleverruimte te maken. De schuin aflopende betonnen vloer die ervoor ligt, mondt uit in een putje. Dit is meteen de reinigingsplaats voor de vrachtwagens.

 • De lucht komt via een centrale afzuiging die in de hele ruimte boven het stalplafond omvat, door deze ventilators bij de luchtwasser terecht. De ventilatoren zijn nog voor de luchtwasser geplaatst, omdat anders de kans bestaat dat de zuren ze aantasten. Aan de linkerzijde van de stal is nog ruimte voor evenveel ventilators. Als het bedrijf uitgebreid wordt, kunnen die daar alsnog geplaatst worden.

 • De stal is voorzien van een chemische luchtwasser die zorgt voor een ammoniakreductie van 70%. Bij uitbreiding kan de luchtwasser opgeschroefd worden naar 95 procent reductie. Het bordes waarop de wasser staat is nogal ruim. Dat is bewust gedaan, omdat er zo in de toekomst ruimte is voor nog een extra wasser.

 • De ruimte boven de stalplafonds en de centrale gang tussen de twee kappen waar de lucht vanuit de afdelingen terechtkomt.

 • Voor het geval er zuur in de ogen komt, installeerde Tielbeke een ogenspoeler. Die moet volgens de Arbo geplaatst worden vlak bij de plaats waar het zuur gelost wordt.

 • In de hokken staan droogvoerbakken. Aan elke kant zit een voerleiding met een apart ventiel. Zo kan de voergift bepaald worden op hokniveau in plaats van per twee hokken.

 • Elke afdeling heeft 16 hokken voor 13 varkens. De hokafscheidingen zijn verstevigd met ijzeren buizen, omdat de hokken vrij diep zijn (4,5 x 2,35 meter). Dit om te voorkomen dat de hokafscheidingen bezwijken.

 • De varkenshouder vindt prettig werken belangrijk. Dat blijkt uit de geluidsboxen die in elke afdeling hangen. Er is muziek in de hele stal.

 • Om per afdeling te kunnen medicineren, zuur, of zuiver water toe te kunnen dienen, is de stal uitgerust met speciale leidingen. Gelijktijdig water voor de ene afdeling aanzuren en voor de andere medicineren is hiermee mogelijk.

Marleen van Sleuwen

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bouten Kris

  Had graag eens geweten wat de ideale afmetingen zijn voor een ideaal laaddok-spoelplaats. Lengte, breedte, helling, en hoogteverschil tussen laaddok vloer, en rooster stal

Of registreer je om te kunnen reageren.