Varkenshouderij

Foto & video 1439 x bekeken 2 reacties

Stal op hoge poten

Maatschap Bruggink in Dwingeloo (Dr.) liet een nieuwe vleesvarkensstal bouwen voor 1.024 plaatsen. De investering is €425 per plaats inclusief eigen arbeid en erfverharding.

Foto

 • Wim en Alie Bruggink in het Drentse Dwingeloo vormen een maatschap. Het bedrijf heeft 10 hectare akkerbouw, 5 hectare snijbloemen en vaste planten en 380 vleesvarkens. Het bedrijf is nu uitgebreid met 1.024 vleesvarkens. Deze passen wat betreft arbeid het best bij het bestaande bedrijf. Op vrijdag 7 december is er een open dag van 10 tot 17 uur.
  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Martin ten Hooven.

 • De stal is opgebouwd uit geprefabriceerde modules. De buitenzijde van de stal is bekleed met groene damwandplaten. De stal rust op zes funderingsstroken met daarop betonnen blokken van 40 centimeter hoogte. Hierop zijn de mestbakken geplaatst. De bouw van de begane grond duurde 3 dagen.

 • Aan de achterzijde van de stal staat de chemische luchtwasser op een onderbouw. In deze ruimte komt de regelapparatuur en de opslag voor gereedschap en materialen. Bruggink wil zo weinig mogelijk obstakels in de centrale gang.

 • Langs de zijgevel van de stal zijn witte kunststofbakken geplaatst, die uitkomen in de ruimte onder de stal. De verse lucht kan zo in de gehele ruimte onder de stal stromen. Hier wordt de lucht geconditioneerd. Volgens Duits onderzoek warmt de lucht onder de stal op van min 20 graden naar plus 8 graden. Warme lucht van 32 graden koelt naar 25 graden.

 • Via uitsparingen in de wand komt de verse lucht in de ruimte onder de centrale gang. Op de achtergrond zijn de witte bakken zichtbaar van de inlaat bij de zijgevel. Via roosters in de vloer van de centrale gang stroomt de lucht naar de afdelingen.

 • De gehele stal is met betonnen mestbakken onderkelderd. De bakken komen uit in de bruine rioleringsbuizen. Deze kunnen open en dicht met een afsluiter, die vanaf de centrale gang is te bedienen. De mestafzuiging gebeurt rechtstreeks met een aansluiting buiten de stal. Er is geen voorraadbassin buiten de stal voor de afzuiging.

 • Elke afdeling heeft acht hokken voor 16 varkens. Per twee hokken is een Durofarm-groepsfeeder geplaatst. De varkens krijgen straks wei op de nippel. Een computergestuurde droogvoerinstallatie vult de feeders. Voor de feeder is de roostervloer dichtgelegd met de kunststofplaat. Dit is gedaan om voldoende punten voor de Vamil-regeling te scoren en om aantasting van de roosters door de zure wei en voer te voorkomen.

 • De stal heeft geen verwarming in de bolle vloer. De betonnen elementen van de bolle vloer zijn op de betonroosters gelegd. De voergang is 1,22 meter breed. Net breed genoeg om te zorgen dat de lucht goed de afdeling instroomt. De hokafscheiding is 1,10 meter hoog. Dat is normaal voor Duitse stalinrichters.

 • De kap van de schuur rust op houten vakwerkspanten. Boven de afdelingen is het centrale afzuigkanaal gemaakt. Drie ventilatoren trekken de lucht uit de afdelingen en drukken deze vervolgens in een drukkamer. Daarna gaat de lucht door de chemische luchtwasser naar buiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ajax

  hallo allemaal

 • no-profile-image

  Heereveen

  HEEREVEEN IS BETER!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.