Varkenshouderij

Foto & video 1376 x bekeken

Nieuwbouw in eigen beheer

Het bouwen van een nieuwe stal brengt drukte met zich mee. Zeker als je het in eigen beheer doet, zoals Johnny Hogenkamp in Dalfsen (Ov.). Hij heeft een vaste medewerker en een vast team Polen.

Foto

 • Johnny Hogenkamp in Dalfsen (Ov.) heeft een fokbedrijf met 800 fokzeugen en 3.500 opfokzeugen en is dealer van Hypor- fokmateriaal. Hij breidt zijn bedrijf uit naar 1.600 fokzeugen. Om die uitbreiding het hoofd te bieden, bouwt hij in eigen beheer een nieuwe kraamstal, biggenstal en een dragendezeugenstal.
  Foto's: Ria Hogenkamp. Tekst: Johnny Hogenkamp en Marc Dijkerman.

 • Hier is de grond uitgevlakt en zal de nieuwe kraamstal verrijzen. Ongeveer 3.000 vierkante meter is ervoor nodig. Aan de andere kant van de gebouwen wordt 3.000 vierkante meter vrijgemaakt voor een biggen- en zeugenstal. Hiervoor moest onder andere een mestbassin van 3.000 kuub wijken.

 • Om het grondwater weg te pompen is bronbemaling geplaatst.

 • Over de grond is folie gelegd, met daarop stelribben. Deze voorkomt dat water uit het beton lekt, waardoor dit te snel uithardt. De steentjes worden gebruikt om de betonmatten erop te leggen, zodat deze netjes in het beton blijven liggen.

 • Als de folie overal ligt, is het tijd om alle betonmatten te plaatsen, waarna het beton kan worden gestort. De vier Polen die Hogenkamp in dienst heeft genomen, zijn continu met de bouw bezig. De varkenshouder houdt toezicht met één vaste werknemer.

 • In totaal is 360 kuub beton gebruikt voor de keldervloer van de kraamstal. Voor een mooie afwerking is continuïteit in dit proces belangrijk. Daarom is het hard werken voor de betonstorters. Vele handen maken het werk lichter. Twee man storten beton over de keldervloer en twee zorgen voor het egaliseren.

 • Een grote betonpomp zorgde ervoor dat de beton ook aan de andere kant van het bouwblok terecht kwam. De betonwagens rijden tot aan de pomp en storten het in een bunkertje, waarna de beton verder wordt getransporteerd.

 • Om het storten niet te vertragen en het beton op de goede plaats te krijgen vanuit de betoncentrale van Van der Kamp in Zwolle, is veel materieel ingezet. Af en toe staan wagens op elkaar te wachten. Hier staan chauffeurs van drie trucks te popelen om te worden gelost. In totaal komen er zo’n 80 betonmixers.

 • Om het beton goed uit te laten zakken en luchtbellen te voorkomen, wordt gebruik gemaakt van een trilspaan. Een gladde vloer is het resultaat.

 • Na het storten en drogen van de beton kunnen de muurtjes worden gemetseld. De vormen van de afdelingen zijn hierdoor al goed te onderscheiden.

 • En dan kan de put worden afgedekt met roosters. Er begint zich al af te tekenen hoeveel hokken er geplaatst kunnen worden: tien in een rij, twee rijen in een afdeling. In totaal komen er 16 afdelingen. Dan heeft Hogenkamp voldoende kraamhokken om zijn oude kraamstallen van 40 jaar oud buiten gebruik te stellen.

 • Hier worden gerecyclede plastic planken gebruikt om het hoogteverschil tussen de kunststof roosters en de prefab vloerelementen op te heffen. De plastic planken worden ook wel als vlonderplanken ingezet. Omdat de spanten op zich laten wachten, start de bouw van de biggenstal. Bekijk hiervoor de foto's van het tweede project: Beton storten voor de biggenstal.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.