Varkenshouderij

Foto & video 611 x bekeken

Hygiënische topfokker

Jan van Steenbergen streeft naar kerngezonde varkens.

Foto

 • Jan (43) en Ingrid (43) van Steenbergen hebben in Bennekom (Gld.) een bedrijf met 504 zeugen- en 2.300 opfokplaatsen. Het bedrijf is een kernfokbedrijf dat Topigs-beren en gelten produceert.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Marleen van Sleuwen.

 • De varkensstal is verdeeld in verschillende compartimenten, ieder met zijn eigen kleur. De kraamstal is het groene gedeelte, de gespeende biggenstal geel, opfok rood en de dragende zeugen en dekstal zijn blauw. De kleding en materialen krijgen in elk gebied hun eigen kleur.
  Dit is de hygiënesluis bij de kraamstal met groene laarzen en overalls.

 • Op de scheiding tussen elk compartiment is een keukenblok gezet. Zo is het altijd mogelijk goed de handen en materialen te wassen en ontsmetten als je van het ene naar het andere compartiment gaat.

 • Om kruisbesmetting tussen tomen te voorkomen, schafte de varkenshouder voor elke toom een aparte behandelkrat aan. Zo komen de tomen niet met elkaars uitwerpselen in contact. Als alle behandelingen afgerond zijn, reinigt en ontsmet Van Steenbergen de kratten.

 • Omdat Van Steenbergen een kernfokker is, weegt hij alle biggen, zodat Topigs een goede fokwaardeschatting kan maken. Ook in de weegschaal wil hij kruisbesmetting tussen tomen voorkomen. Daarom gaat er een schone plastic zak in de weegemmer na elke toom die gewogen is.

 • Na elke behandelde toom ontsmet de varkenshouder zijn handen, zodat ook via de handen geen ziektes worden overgebracht van toom op toom.

 • Ook de bezems en batsen in de kraamstal zijn allemaal voorzien van een groen kleurtje. Elke afdeling heeft een eigen bats, om verslepen van mest tussen afdelingen te voorkomen.

 • Om ook via de laarzen geen mest tussen afdelingen te verslepen, staat in elke afdeling een paar klompen. De varkenshouder verwisselt zijn laarzen voor die klompen als hij het kraamhok in stapt. Als hij de klompen uittrekt, zet hij ze in een bak. Zo komt er geen mest uit het kraamhok op de gang terecht, waardoor hij deze alsnog tussen afdelingen zou kunnen verspreiden.

 • Na elke behandelde toom gaat er een nieuwe naald op de spuit. De naald is een potentiële ziekteverspreider. Op deze manier voorkomt de varkenshouder overdracht tussen tomen.
  Bekijk ook het tweede deel van Topfokker investeert in hygiëne.

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.