Varkenshouderij

Foto & video 1029 x bekeken

Hygiëne voorop

Hygiëne en voorkomen van ziekteverspreiding behoren tot de basis van de bedrijfsvoering. Boerderij laat een aantal situaties zien waar hygiëne van belang is en wat u als zeugenhouder daaraan kunt doen.

Foto

 • Werk zo schoon mogelijk. Zorg voor schone castreermesjes, injectiespuiten en een schone tandenslijper. U komt op het gehele bedrijf en kan op die manier snel ziekteverwekkers verspreiden.

  Foto: Jan Willem Schouten, tekst: Marc Dijkerman

 • Zorg voor schone handen. Via mest, speeksel en bloed gaan ziektekiemen makkelijk over van het ene naar het andere dier. Installeer in alle stallen een voorziening om snel even uw handen met zeep te wassen. Maak op de behandelkar een voorziening voor een ontsmettingsmiddel.
  Foto: Hans Prinsen.

 • Plaats bij elke stal een ontsmettingsbak. Als er op uw bedrijf problemen zijn, dan is een bak per afdeling zelfs beter. Trek daarnaast ook minimaal één keer per dag een schone overall aan.
  Foto: Koos Groenewold.

 • Douche regelmatig. Weer onnodige bezoekers van uw bedrijf. Als ze toch in de stal moeten, laat ze dan via de hygiënestal op uw bedrijf toe. Laat ze douchen en bedrijfskleding aantrekken.
  Foto: Jan Willem Schouten.

 • Meng varkens niet te veel, ze kunnen elkaar besmetten. Varkens zijn zelf de belangrijkste ziekteverspreiders. Houd leeftijdsgroepen bij elkaar en plaats geen dieren terug naar jongere groepen.

  Foto: Hans Prinsen.

 • Voorkom dat biggen die voor het laden al buiten zijn geweest, alsnog worden teruggebracht naar een afdeling. Pas per afdeling all in-all out toe. Houd bij nieuwbouw rekening met voldoende ruimte.
  Foto: Henk Riswick.

 • Spuit na het afleveren de centrale gang schoon en eventueel ook het erf.

  Foto: Ton van den Meulenhof.

  Bekijk ook de foto's van Hygiënecheck in beeld.

 • Gebruik voor opfokgelten een quarantaineperiode. Observeer de dieren goed of ze geen ziektes onder de leden hebben. Bezoek de afdeling als laatste en trek altijd andere kleren en laarzen aan.
  Foto: Henk Riswick.

 • Breng gelten niet standaard met zeugenmest in aanraking. Dat houdt ziektes in stand. Beter is om via bloedonderzoek in beeld te brengen welke ziekteverwekkers actief zijn op uw bedrijf.
  Foto: Hans Prinsen.

 • Was de gelten die op het bedrijf komen. Dit kan met een zeugendouche, maar ook met de hogedrukspuit met lage druk. Bespreek met uw adviseurs de mogelijkheid zelf gelten aan te fokken.
  Foto: Mark Pasveer.

 • Voorkom ongedierte in en rond de stal. Bestrijd acute vliegenoverlast bij de bron, dus in de mestput of nabij mestopslagen. Gebruik een middel om maden te doden en gebruik in de stal een vliegenspray of speciale vliegmiddelen.
  Foto: Ruben Keestra.

 • Gebruik lokdozen om muizen te bestrijden. Controleer deze regelmatig of er nog voldoende gif in zit, of huur een bedrijf in dat op contractbasis de bestrijding voor zijn rekening neemt.
  Foto: Theo Tangelder.

 • Kijk uit voor giftige en bijtende vloeistoffen. Gebruik hiervoor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Voorkom dat zwangere vrouwen en carapatiënten in contact komen met geboorteopwekkende middelen.
  Foto: Bert Jansen.

 • Fijn stof en nevel hebben een negatief effect op uw longen. Gebruik zo veel mogelijk een stofkapje of zelfs een half- of volgelaatsmasker om uw longen te beschermen. Gebruik voldoende gehoorbescherming bij werkzaamheden met veel geluid, zoals reinigen met de hogedrukspuit of castreren.
  Foto: Bert Jansen.
  Bekijk ook de foto's van Gevaar stof altijd aanwezig.

 • Spoel wondjes die ontstaan tijdens het werken direct met veel water en ontsmet deze met bacteriedodende zeep. Was altijd uw handen voor het eten.
  Foto: Hans Prinsen.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.