Varkenshouderij

Foto & video

Functionele kraamstal

Het gaat snel met het inrichten van de kraamstal. Dat moet ook wel. Halverwege januari zullen de eerste zeugen al werpen. In de derde reportage laat Johnny Hogenkamp zien hoe zijn kraamstal van binnen vorm krijgt.

Foto

 • De materialen voor de aankleding van de kraamstal staan klaar. Dagelijks wordt er wel een vracht gelost. De meeste stalinrichting is geleverd door Veldman Techniek in Raalte.

 • Op 280 cm. komt er een dupanel plafond in de stal. In één dag is 2500 m2 geplaatst door Hardeman in Kootwijkerbroek.

 • Zonder afdelingswanden is het nog een hele oppervlakte. De platen die als plafond worden gebruikt, hebben een dikte van 3 centimeter.

 • Rechts wordt het plafond wat lager. Daarboven komt de biologische luchtwasser van Devrie Vriezenveen.

 • Hier in detail hoe het ventilatiekanaal in de nok van de stal is gebouwd.

 • Links de afscheiding met het ventilatiekanaal. Rechts, van boven bekeken, de plafonds boven de afdelingen.

 • De centrale gang is klaar. Ook de afdelingswanden staan. De hokinrichting in de afdelingen kan worden geplaatst.

 • Het elektrisch legt Johnny Hogenkamp met zijn team aan. Hier zijn de schakelaars al geplaatst. In de afdeling ligt het kunststof materiaal klaar om tot hokken te worden gevormd.

 • Deze kraamafdeling is al goeddeels opgebouwd. Hogenkamp kiest voor een box naar Amerikaans model. Er zijn geen stelmogelijkheden, dus ook geen losse onderdelen als splitveren.

 • Lange afdelingen met tien boxen aan weerskanten. De hokken meten 2,50 x 1,80 meter. De diepte van de afdeling is 18 meter.
  Bekijk ook de eerste fotoreportage: Nieuwbouw in eigen beheer.

 • De onderste buizen van de box zwaaien naar buiten, zodat de zeug een ligruimte heeft van 86 centimeter. De tweede buis stuurt de zeug bij het liggen, de ruimte bij de achterpoten is slechts 46 centimeter.

 • De achterpoten van de zeugenbox staan vergrendeld op de driekantroosters. Boven op de box zit een hendel, waarmee met één beweging de zijkanten van de box wegdraaien. De zeug heeft zo extra ruimte om te draaien bij het spenen.

 • In het driekantrooster zit een mestklep, enkel met een speciale pen te openen. Mest van de zeug is makkelijk te verwijderen. De roosters onder de zeug zijn van gietijzer. De biggen lopen op kunststof.
  Bekijk ook de tweede bouwfase: Betonstorten voor de biggenstal.

 • De rvs-trog voor de zeug heeft ruim voldoende inhoud voor het brijvoer. Boven het rooster krijgt de zeug apart water tot haar beschikking, en is een combinatie met het waterbakje voor de biggen. Er staat altijd een vaste hoeveelheid water in deze drinkbakken. De biggen krijgen een vast rvs. voerbakje. De lucht komt voorlangs bij de kop van de zeug. Onder de trog zit de opening. In de winter komt deze lucht geconditioneerd binnen. In de zomer wordt er gebruik gemaakt van padkoeling.

 • Het biggennest is 0,8 vierkante meter. Per vijf hokken verwarmt een verwarmingsbuis het lignest. Per afdeling is een pompset geïnstalleerd met vier groepen. Johnny Hogenkamp denkt geen biggenlampen nodig te hebben. Op deze foto zien we de onderkant met aanvoer en retourslang. Via de vuldop wordt eenmalig het waterbed gevuld. De roostervloer komt van Leenders in Beek en Donk.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.