Varkenshouderij

Foto & video

Boeren buffelen in Hardenberg

De Landbouwvakbeurs voor intensieve veehouderij werd goed bezocht. Bezoekers kunnen zich tegoed doen aan eten en drinken. Beursnieuwtjes zijn hier en daar ook nog te vinden.

Foto

 • Echt Beursnieuws is deze box en roostervloer voor het kraamhok, ontwikkeld door varkenshouder Willie van Bommel, Adri Frenken en Piet van den Boomen. De box is een combinatie van onderste buis rond afbiggen die eenvoudig versteld kan worden naar afwijzer naarmate de biggen groter worden en zeug dunner. De metalen roostervloer ligt verzonken met in het midden een concaaf gevormd middenbed. Hierdoor wordt het natuurlijke liggedrag van de zeug beter benaderd, en is tevens de bereikbaarheid van de onderste rij spenen verbeterd. Daarnaast zorgt een kniegootje naast het middenbed van de zeug ervoor dat de biggen met gestrekte voorpootjes kunnen drinken waardoor minder kapotte knietjes.
  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Guus ten Hove en Marc Dijkerman.

 • De stands van Select Porc en Dijk Varkenshandel waren mooi op elkaar afgestemd. Het oranje van de varkenshandelaar is overgenomen door Select Porc. Het internationale karakter van de biggenbemiddelaar komt terug in het logo.

 • Het Soft-air plafond van Genugten Agri is verbeterd. De totale opening van deze sleufjes is teruggebracht van 7 à 8 procent naar 3 tot 4 procent. Hierdoor komt de lucht iets sneller de afdeling in, waardoor de verdeling van de lucht beter verloopt. Het geheel wordt geïsoleerd met een laag van 8 centimeter glaswol.

 • Installatiebedrijf Geissler uit Lemelerveld toonde een houtgestookte biomassa-kachel van het Oostenrijkse merk Hargassner. De kachel wordt gestookt met houtpellets en heeft een capaciteit van 25 kW. De installatie kost tussen de €10.000 en €15.000.

 • “De varkenspraktijk” is een samenwerking tussen de varkenspraktijken van Veterinair Centrum Someren en De Overlaet uit Oss. De nieuwe praktijk verkoopt geen medicijnen en richt zich alleen nog op de advisering en begeleiding van zijn klanten.

 • Nedap komt met een nieuw zeugenvoerstation, die makkelijk is om te bouwen naar een leerstation voor gelten. Het blauwe zijpaneel is in verschillende diktes verkrijgbaar. Door deze andersom te plaatsen wordt de gang naar de voerbak geknepen (smaller). Gelten worden daardoor beter gestuurd.

 • Smits techniek presenteerde een nieuwe elektrische klep. De restloze klep wordt geplaatst in een spiraalvijzel van 90 millimeter en voert tussen de 1.500 en 1.800 kilo per uur. De gegoten klep van €100 is bestand tegen ammoniak en condens.

 • Tijdens de Intensieve Veehouderijdagen in Hardenberg staat het contact tussen leveranciers, afnemers en boeren centraal. Het concept met lekker eten en drinken wordt als een smeermiddel over de hele beurs gebruikt om potentiële klanten gunstig te stemmen.

 • Standhouders proberen bezoekers te lijmen met allerlei reclamemateriaal, folders en andere gratis gebruiksartikelen. Klaas Jan Wallet (links) en Dennis van den Berg in Ermelo gaan in ieder geval met een aantal emmers naar huis. Ze oriënteerden zich op een houtkachel.

 • En dan de sterkste boer van Nederland. Vele veehouders waagden zich aan een melkbussenrace, mechanische rodeo en spijkerbroekhangen. Deze jonge man moest er flink tegenaan om de trekker van zijn plaats te krijgen.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.