Varkenshouderij

Foto & video 925 x bekeken

Beton storten voor de biggenstal

Johnny Hogenkamp in Dalfsen (Ov.) breidt zijn fokbedrijf uit naar 1.600 zeugen. De bouw doet hij in eigen beheer. De spanten van de kraamstal laten op zich wachten. Daarom start hij al met de bouw van de biggenstal.

Foto

 • De tweede fase van de nieuwbouw is de betonstort van de nieuwe biggenstal. Doordat de staalconstructie van de kraamstal een week op zich liet wachten, heeft Hogenkamp een start gemaakt met het klaarmaken van de bouwplaats waar de biggen komen.

 • Net als bij de kraamstal eerst folie op de ondergrond, dan de stenen, waarop de betonmatten worden gelegd.

 • In de biggenstal komt een rioleringssysteem. Daar wordt alvast een begin mee gemaakt. Hier liggen de buizen die het mogelijk maken dat alle mest naar één centrale zuigput verplaatst wordt.

 • De matten liggen klaar. Voor deze stal is ongeveer 185 kuub beton aangevoerd. De biggenstal wordt grotendeels in eigen beheer gebouwd. De spanten zijn van hout. Met deze eigengemaakte vakwerkspanten heeft Hogenkamp al 10 jaar ervaring. In de hokken installeert hij het Sondag-systeem met 40 procent dichte vloer en stalen roosters.

 • De stalen spanten voor de kraamstal zijn geleverd door BOMA in Mariënberg. De onderdelen worden aangevoerd en ter plaatse in elkaar gedraaid.
  Bekijk ook de foto's Nieuwbouw in eigen beheer. Dat is de eerste fotoreportage van Johnny Hogenkamp over de nieuwbouw.

 • De laatste spant is op de plek gemonteerd en hoeft nu alleen nog maar recht overeind te worden gezet.

 • Een grote kraan helpt de spanten te hijsen en op de juiste plaats te zetten.

 • Als de spanten staan, lijkt de oppervlakte wat kleiner, maar het blijft een enorme oppervlakte die onder dak gaat komen.

 • De onderste 3 meter van de spanten zijn verzinkt om roestvorming te voorkomen. De dakconstructie is met menie bewerkt.

 • Veiligheid voorop: bij de bouw van een stal hoort een veiligheidsnet. Dit is in één dag opgehangen. Ook de verwijdering ervan vergt niet veel tijd. De montage van het luchtkanaal heeft Hogenkamp uitbesteed aan een extern team. De klimaatregeling en elektriciteit installeert hij zelf weer.

 • Met een torenkraan zijn gordingen, dak en buitenwanden geplaatst. Dat ging snel. Met twee ploegen sterk worden dakplaten gelegd en wandpanelen geïnstalleerd. Binnen een week is de bouw wind-en waterdicht.

 • Voor de wanden zijn 6 centimeter dikke wandpanelen gebruikt. Op het dak zijn 3 centimeter dikke zogenoemde Ecopanelen geplaatst. Deze platen zijn 11 meter lang. Het houten regelwerk plaatsen Hogenkamp en zijn team zelf.

 • Verschillende bouwputten in verschillende bouwstadia vragen elk om veel ruimte. Hogenkamp sr. staat voor verschillende bouwmaterialen. De ronde balen voor zijn hobbypaarden zijn wat hoger opgetast om nog wat ruimte vrij te maken.

 • Ook de schoonvader van Hogenkamp is ingeschakeld, om hand-en spandiensten te verlenen. Hier vult hij de grond rond de nieuwe schuur aan.

 • Na gedane arbeid is het goed rusten...Zoonlief houdt de wacht.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.