Varkenshouderij

Foto & video 1050 x bekeken 1 reactie

Grootste biogasinstallatie geopend

Coöperatie Biogreen, opgericht door 50 varkenshouders, gaat jaarlijks 60.000 kubieke meter mest verwerken. Met een stroomproductie van 14 miljoen kW is het de grootste biogasinstallatie in zijn soort.

Foto

 • Samen met Jan Schokker, de voorzitter van de coöperatie, opende Annie Schreijer-Pierik de biogasinstallatie. De coöperatie heeft 50 leden die allemaal op minder dan 15 kilometer van de installatie een bedrijf hebben. Met een stroomproductie van 14 miljoen kW is het de grootste biogasinstallatie in zijn soort. Het doel van de coöperatie is de mestafzetkosten verlagen door de co-vergisting van varkensmest. Daarbij ontstaat biogas, die wordt omgezet in groene stroom.
  Foto's en tekst: Guus ten Hove

 • De navergisters hebben een inhoud van 1.800 kubieke meter. Door de silo’s en de overige gebouwen met groen damwand te bekleden is ervoor gezorgd dat de installatie goed in het landschap past.

 • De mest komt binnen in het linker compartiment van de proceshal. In de ruimte daarnaast komen de andere vergistingsproducten binnen. Dat gebeurt allemaal overdekt, zodat de stankoverlast minimaal is.

 • De co-producten, zoals mais of bermgras, gestort op een automatisch bewegende vloer, worden aan de varkensmest toegevoegd.

 • Vlak naast de proceshal is een enorme kuilplaat aangelegd. Daar wordt de mais gestort, het belangrijkste co-vergistingsproduct voor de installatie.

 • De mest gaat samen met de co-vergistingsproducten eerst naar de voorvergister. Het mengsel blijft daar 15 dagen. In deze periode komt 60 procent van het biogas vrij.

 • De zes navergisters hebben elk een biogasopslagcapaciteit van 500 kubieke meter. Doordat de navergisters met elkaar in verbinding staan, is er altijd voldoende biogas om de installatie te laten draaien.

 • De lucht uit de proceshal gaat via twee biologische luchtwassers naar buiten. Daardoor is de stankoverlast minimaal.

 • Het hart van de installatie zijn twee motoren van elk 900 kW. Deze WKK’s (warmtekrachtkoppelingen) hebben elk 20 cilinders met een inhoud van 48,7 liter. De motoren, die op biogas lopen, drijven twee dynamo’s aan die jaarlijks 14 miljoen kW leveren. Daarmee kunnen 5.000 woningen worden voorzien van stroom.

 • Het product dat uit de navergisters komt, wordt met een decanter, ultrafiltratie en omgekeerde osmose verder verwerkt. Zo blijft er van de 60.000 kubieke meter aangevoerde mest 40.000 kubieke meter water over, vloeibare stikstof en 6.000 tot 8.000 kubieke meter ingedroogd digestaat.

 • Met omgekeerde osmose verdwijnen de laatste vervuilingen uit de dunne fractie. Het water dat overblijft, mag op het riool.

 • Bezoekers van de open dag kregen een zakje ingedroogd digestaat. De coöperatie hoopt dat het product in de toekomst de status van kunstmestvervanger krijgt. Het is de bedoeling het product als compost of mestkorrels af te zetten.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Berrag

  Hallo
  ik wil graag een biogasinstallatie bouwen in noord africa en wil graag weten wat gaat kosten de kleinste installatie en hoeveel en electrisiteit gaat leveren en bedankt.

  berrag

Of registreer je om te kunnen reageren.