Varkenshouderij

Foto & video 401 x bekeken

Groeien door wassen

Kees Verhees uit Budel (N.-Br.) breidt zijn bedrijf uit met 1.200 vleesvarkens. Om de milieuvergunning rond te krijgen zijn twee chemische luchtwassers geplaatst.

Foto

  • Een grote kraan tilt een luchtwasser, geproduceerd door Bovema S-air, van de dieplader over de stal heen. Op de dieplader is het zuurvat zichtbaar. Aan de achterzijde van de nieuwe stal voor 1.200 vleesvarkens moet de wasser komen te staan..

  • De kraanmachinist brengt de luchtwasser met een capaciteit van 75.000 kuub lucht per uur precies naar een verhoogd plateau. Daardoor komt de wasser op dezelfde hoogte als het centrale afzuigkanaal te staan.

  • Medewerkers van installatiebedrijf Gabriëls staan klaar om de wasser exact op de goede plek te sturen. Op de foto is duidelijk de ruimte onder de kap zichtbaar waar het centrale afzuigkanaal moet komen.

  • Als de luchtwasser op zijn plaats staat op het plateau, volgt de lekbak. Deze komt in een aparte ruimte. Dit is verplicht vanwege arbovoorschriften. De ruimte moet afsluitbaar zijn en voorzien van een spouwmuur.

  • Vervolgens is het opslagvat voor het zuur aan de beurt. Deze heeft een inhoud van 4.000 liter. De chemische luchtwassers geven 70 procent ammoniakreductie.
    Verhees heeft ongeveer €65.000 moeten investeren in de luchtwassers.

  • Als de opslagtank voor het zuur in de lekbak staat, kunnen de gordingen weer terug op de plek. De gordingen moesten verwijderd worden om de opslagtank op de goede plek te kunnen zetten.

  • Ook bij de bestaande stal met 1.800 vleesvarkensplaatsen is een luchtwasser geplaatst met een capaciteit van 75.000 kuub lucht per uur. Nu kan het bedrijf voorlopig weer vooruit. Op een andere locatie heeft Verhees nog 280 vermeerderingszeugen.

Of registreer je om te kunnen reageren.