Varkenshouderij

Foto & video 938 x bekeken

De beste aanpak bij geboorte

Het aantal doodgeboren biggen is terug te dringen. Belangrijk is de controle rond de geboorte. Aan de hand van foto’s legt Boerderij uit wat u kunt doen om het geboorteproces soepeler te laten verlopen.

Foto

 • Zorg voor schone roosters achter de zeug. Verwijder regelmatig de mest. Biggen worden steriel geboren en hebben nog maar weinig weerstand tegen ziektes. Beter is om de roosters schoon te spoelen met water en ontsmettingsmiddel.
  foto's: Henk Riswick, tekst: Marc Dijkerman.

 • Vang de biggen direct na de geboorte zo goed mogelijk op. Hang vroegtijdig een biggenlamp op boven het biggennest.

 • Zet de vloerverwarming aan. Biggen drogen sneller op, waardoor ze minder afkoelen. Hierdoor houden ze meer energie over om snel biest te gaan drinken bij de zeug.

 • Maak de kling en omgeving schoon met lauwwarm water met daarin een antiseptische zeep. Dit is vooral belangrijk als u geboortehulp wilt verlenen.

 • Werk bij het opvoelen zeer hygiënisch. Stroop de mouwen van uw overall of shirt tot de oksels op. Gebruik lange plastic handschoenen. Deze handschoenen zijn vrijwel steriel. Gebruik een ruime hoeveelheid glijmiddel.

 • Breng met de handpalm ook glijmiddel aan de buitenkant van de kling aan en in het begin van de kling. Zo voorkomt u irritatie bij de zeug wanneer u uw arm inbrengt. Houd er rekening mee dat jonge zeugen een nog erg nauw geboortekanaal hebben.

 • Gebruik het weeënopwekkende middel oxytocine alleen als de zeug niet meer perst en er langer dan een kwartier geleden een big geboren is. Dien geen oxytocine toe als de zeug nog aan het persen is. De zeug perst dan alleen maar biggen dood.

 • Help biggen die niet direct vlot ademen, maar rochelen en veel slijm in de bek hebben. Verwijder met een hand het slijm rond de bek. Pak de big vervolgens met één hand bovenop de kop vast en houd met de andere hand het lijfje vast. Schud de big licht, de kop van het dier naar beneden gericht. Zo komt het slijm naar beneden en uit de luchtwegen.

 • Maak gebruik van een geplastificeerde koperdraad om te zware biggen mee te verlossen. Neem de lus van de koperdraad mee tot in de baarmoeder. Duw de big wat terug in de baarmoeder. Spreid de lus wat uit en leg deze om de kop van de big. Sla de oren over de draad en breng de beide draden onder de onderkaak. Trek de big aan de draad naar buiten.

 • Reanimatie van biggen door middel van mond-op-mondbeademing is bijna onmogelijk. De longen van een big zijn klein en de longblaasjes zijn zeer gevoelig. Meestal wordt de lucht met een te hoge snelheid ingeblazen, waardoor schade aan de longen optreedt. Beter is de big aan de voorpoot te pakken en de andere hand op de buik en achterpoot te leggen. Beweeg nu lichtjes de voorpoot omhoog en weer omlaag. De longen gaan zo op en neer en zuigen lucht op.
  Bekijk ook: Veel biggen spenen met zorg voor uier.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.