Varkenshouderij

Foto & video 1294 x bekeken

Wilde zwijnen voor Italiaanse slager

De Staffoli's doen, op een uur rijden van Napels (I.), aan agrotoerisme. Naast de verhuur van paarden en quads houden ze op enkele hectaren wilde varkens.

Foto

  • Na een ruige tocht op de quad over de rotsen in de bergen en nan het passeren van enkele hekken zijn daar ineens de wilde zwijnen. Daar sta je dan ineens midden tussen een koppel van wel 40 zeugjes met hun biggen die zich nog voorzichtig tussen de bomen schuilhouden.

  • Een zeug komt langzaam dichterbij, maar blijft op haar hoede.

  • De biggen zijn bruin met zwarte strepen. Er zijn er zo’n 400. Ze krijgen in kooitjes, waar ze zelf nog in en uit kunnen lopen, eenmaal daags 40 kilo maïs. De zeugjes kunnen zo niet bij het biggenvoer. De zeugen en twee beren krijgen dagelijks 100 kilo maïs. In de winter krijgen ze meer.

  • Het voedsel van de zwijnen bestaat hoofdzakelijk uit truffels en boomwortels uit het bos.

  • Gemiddeld werpt een wild zwijn tweemaal per jaar 10 biggen per worp. De uitval is nihil.

  • Bij het benaderen van de toom met biggen voelen de zeugen zich direct bedreigd en komen massaal op je af.

  • De varkens worden erin gelokt met voer. De biggen gaan naar de kleine kooitjes. De zeugen blijven in de grote ruimte. Een wild zwijn brengt €7 per kilo levend gewicht op.

  • De familie Staffoli houdt de wilde varkens naast de hoofdtak paarden, quads en jachtactiviteiten. De heer Staffoli genoot zelf van een vakantie. Zijn vrouw zorgt daarom voor een warm onthaal. Het bedrijf promoten ze met een eigen website.

  • Staffoli zet het kroost van de zeugen uit in andere gebieden in Italië om de populatie in stand te houden. Als er vraag naar is, levert het bedrijf ook zwijnen voor de slacht. Bij de locale versmarkt is het vlees van de wilde zwijnen te koop.

Marleen van Sleuwen

Of registreer je om te kunnen reageren.