Varkenshouderij

Foto & video 1694 x bekeken

Comfortabele varkensstal

De ComfortClass-stal is ontwikkeld om in praktische houderij te voldoen aan de tien primaire behoeftes van het varken. Bekijk hoe de stal hieraan tegemoet komt.

Foto

  • De ComfortClass-stal op Praktijkcentrum Raalte is een initiatief van de Dierenbescherming en LTO. Het doel van de stal is te voldoen aan de tien primaire behoeftes van het varken: beweging, rust, verzadiging, sociaal gedrag, exploratief (verkennend) gedrag, reinheid, comfort, thermocomfort (klimaat), gezondheid en veiligheid. Hier draait het om beweging: varkens hebben behoefte aan ruimte voor rust en beweging. De stal is daarom ruim opgezet. De ruimte per varken varieert van 1,86 tot 2,30 vierkante meter leefoppervlak per dier. Gangbaar is 0,75 per dier.

  • Rust: het varken wil een groot deel van de tijd rustig liggen samen met andere varkens.

  • Verzadiging: om aan de behoefte van verzadiging (onbeperkt eten en drinken) tegemoet te komen, zijn er per 12 vleesvarkens zes vreetplaatsen. Deze ruime hoeveelheid vreetplaatsen komt ook tegemoet aan de behoefte aan sociaal gedrag door samen te eten.

  • Verzadiging: daarnaast zijn er twee drinknippels per 12 vleesvarkens.

  • Exploratief gedrag: het varken heeft een onbedwingbare behoefte om te wroeten. Door wroetbakken in het hok, waarin tussen kuilgras of boomschors wat pulpbrokjes zitten, probeert het praktijkcentrum tegemoet te komen aan deze behoefte.

  • Exploratief gedrag: naast de wroetbak ontwierp Verba een apparaat waarop de varkens hun wroetbehoefte kunnen bevredigen. Door te spelen met de ballen in het apparaat komt er wat pulpbrok vrij als beloning. De varkens vermaken zich er kostelijk mee.

  • Reinheid: het zindelijke varken wil op een duidelijk gescheiden plek mesten. De betonnen roostervloer ligt hoger dan de aflopende dichte vloer, zodat stromest eenvoudig weg te schuiven is.

  • Thermocomfort: het varken heeft het niet graag koud. Ze kunnen in de onderkruip liggen waar het lekker warm is, mede door wat stro. Tevens geven deze ligbedden bescherming en beschutting aan het varken. Hierdoor kan het dier zich terugtrekken en komt de stal ook tegemoet aan de behoefte aan veiligheid.

  • Thermocomfort: de stal heeft natuurlijke ventilatie. Er is dus ruim frisse lucht aanwezig. Door het doorschijnende dak is er een natuurlijk dag-nachtritme in de stal.

  • Thermocomfort: in de stal zijn neveldouches aanwezig voor de hete dagen. Deze gaan aan bij 25 graden. De varkens staan er graag onder. Voor meer informatie over de ComfortClass-stal kijk op: www.ComfortClass.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.