Commentaar

‘Duitse coronagolf in slachterijen raakt Nederland’

Als Duitsland niest, is Nederland verkouden. De gevleugelde uitspraak tekent de economische afhankelijkheid.

De situatie is nog niet ernstig, maar de Covid19-crisissfeer in de Duitse slachterijen raakt Nederland. Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück ligt plat. Deze grootste Duitse slachterij verwerkt ook Nederlandse varkens. Eerder lag Westfleisch in Coesfeld er uit.

Onzekerheid

Er heerst onzekerheid op de Duitse markt. De prijs zakt (nog) niet. De noteringen in zowel Nederland als Duitsland blijven deze week onveranderd. Het aanbod neemt door de verminderde slachtcapaciteit wel toe. Ook de kooplust op bijvoorbeeld internetbeurs Teleporc is minder.

Duitsland uit de gratie

Duitsland raakte al een beetje uit de gratie. Uit vergelijkingen van DLV Advies blijkt dat de Duitse markt voor koppels met beren lager noteert. Ook de gewichtskorting nodigt niet meer uit. Kortom, de druk op de prijs neemt toe. In Duitsland natuurlijk, maar met een effect op Nederland. Het kan bijna niet anders. Varkens met aanvankelijk een Duitse bestemming blijven nu in Nederland.

Varkens met aanvankelijk een Duitse bestemming blijven nu in Nederland

Niet alleen de vleesvarkenshouders, ook vermeerderaars krijgen te maken met de crisis bij de oosterburen. Duitse mesters hebben de stallen vol. De vraag naar nieuwe biggen is even wat minder. Het is te hopen dat de Duitse lockdown niet te lang duurt. Nu is de schade nog beperkt.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.