Commentaar

6 reacties

‘Varkenshouders vrezen wegvallen afzet varkens’

De varkenssector leek lange tijd corona-proof. Deze week ziet het er ineens heel anders uit. Er ontstaat schrik rond de afzet.

Ja, de Nederlandse varkens gaan nog steeds probleemloos weg, zij het tegen fors lagere prijzen dan enkele weken geleden. Maar het tij keert. De vleesafzet loopt moeizaam, waardoor slachterijen gerichter varkens inkopen. Dat is van alle tijden. In België blijven als eerste de varkens liggen, naweeën van AVP. Daar is luide roep om overheidsopkoop.

Slachterij in Duitsland stilgelegd

In Duitsland blijken op vier slachtlocaties een groot aantal medewerkers met corona besmet. De Westfleisch-slachterij in Coesfeld, 30 kilometer over de Nederlandse grens bij Winterswijk (Gld.), is al tot minstens 18 mei stilgelegd op last van de deelstaat. Daarmee vervallen 50.000 slachtingen per week, 5% van de Duitse capaciteit.

Als de Tönnies-vestiging in Rheda-Wiedenbruck wordt gesloten, is het paniek in de tent

Het personeel op alle slachtlocaties wordt nu getest. De uitslagen komen eerdaags binnen. Verdere sluitingen liggen dus op de loer. Als dat lot de Tönnies-vestiging in Rheda-Wiedenbruck treft, is het paniek in de tent. Dan vervallen 150.000 slachtingen per week, of in een keer bijna 15% van de Duitse capaciteit. Ook in Nederland groeit de onrust.

Een enkele wegvallende slachtlijn is lastig, levert wat prijsbederf op. De varkens kunnen dan wel elders geslacht worden. Maar als het richting een op de vijf Duitse haken gaat, ontstaat wel een groot probleem. Dan gaat eerst het gemiddeld gewicht omhoog, daarna zijn andere acties nodig, zie de Verenigde Staten. Daar worden varkens al gedood omdat er geen afzet voor is.

Wegvallende slachtlijnen in Duitsland raken West-Europa

Problemen in Duitsland gaan uitwerken in de rest van West-Europa. De Nederlanders en Denen brengen heel wat vleesvarkens en nog veel meer biggen naar Die Heimat. Geen wonder dat de POV al adviseert snel alle noodopvang eens na te lopen zodat zes weken ruimte ontstaat.

Varkenshouders bezien alles nu met samengeknepen billen: na de AVP aan de Duitse grens kwamen de lagere prijzen en nu ook nog eens een dreigend wegvallen van de afzet.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Oké dan

  Aub geen paniek zaaien Robert Bodde!!! Het schijnt dat Tonnies de zaken veel beter georganiseerd heeft. Wat bij westfleisch gebeurd is heeft ook te maken met een politiek spel dat over huisvesting van arbeidsmigranten gaat waar de politiek ook verantwoordelijk voor is. Maar nu wijst men natuurlijk naar westfleisch en wast men zelf de handen in onschuld, bang voor politieke consequenties. Ook lijken de chinezen een grote order gedaan te hebben, als dit waar is dan is het nu tijd om de prijs stabiel te houden en de rust te bewaren.

 • tobbert

  Allemaal negatief nieuws hier. Dat er de afgelopen tijd 50 % meer vlees naar China is gegaan hoor je niemand over. Of over de afzet in de supermarkten.

 • Vhouder

  tobbert goed nieuws is geen nieuws

 • niet

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Boerderij.nl is een professionele, serieuze website voor en over de landbouw. We zijn een community website, we hechten er waarde aan dat onze bezoekers ook hun inbreng hebben. We streven naar een goede, open discussie onder onze artikelen. Een discussie mag daarbij gerust pittig zijn, maar we gaan op ons platform wel met respect met elkaar om. De wet en algemene fatsoensnormen worden gerespecteerd en schelden of anderen zwart maken is uit den boze.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • J. Wikkerink

  Een deel van de problematiek is dat deze Oost-Europeanen hier niet alleen hard werken maar ook goedkoop willen wonen. Kamers delen en dan voor €150,- per maand woonlasten hebben is mede de oorzaak van de snelle verbreiding van COVOD-19. Dit geldt ook voor seizoen arbeiders in West-Europa.

 • helderziende

  ja lekker paniek zaaien!!,het begint alweer te kantelen,bodde...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.