Boerenblog

4 reacties

‘Slachterijen, corona en de anderhalve euro-samenleving’

Misschien moeten we het voorspellen van de varkensprijs niet aan analisten, maar aan waarzeggers op de kermis overlaten. De situatie met corona wordt gebruikt om de varkensprijs te laten klappen.

Het lijkt wel alsof de ongeschreven regels van de aandelenwereld en de banken de basis vormden voor de prijszetting in de varkenshouderij tijdens de afgelopen weken: ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’ en ‘reken jezelf niet te snel rijk’.

Boris Johnson en corona

Zo snel als Boris Johnson in het Verenigd Koninkrijk switchte van een stoere corona-weglachende premier naar een naar adem snakkende intensive care-patiënt, zo snel lijkt ook de stemming in de varkenshouderij om te slaan.

Rabobank

Nog geen twee maanden terug waren het nog de marktexperts van bedrijven als Rabobank die glorieuze tijden voorspelden. 2020 zou een bovengemiddeld goed jaar worden en er werden gouden bergen aan het einde van het jaar voorspeld.

Met dollartekens in de ogen werd er massaal geïnvesteerd in onze sector.

Misschien moeten we het voorspellen toch maar overlaten aan de waarzeggers op de kermis.

Het bewijst echter wel dat hoe rooskleurig de toekomst er ook uitziet, je nooit mag rekenen met nog niet behaalde winsten!

De coronacrisis zorgt voor een tweedeling in de samenleving en leidt tot veel discussie

De coronacrisis zorgt voor een tweedeling in de samenleving en leidt tot veel discussie. De politiek staat voor onvoorstelbaar moeilijke keuzes. Het zijn stervende mensen versus bijna failliete ondernemers.

Voor wie kies je, wanneer doe je het goed en hoeveel financiële schade is een mensenleven waard? Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van Mark Rutte hoef te staan.

Waar Rutte moet kiezen tussen emotie en geld, lijken de slachthuizen doelbewust te spelen met emotie en geld.

Waar Rutte moet kiezen tussen emotie en geld, lijken de slachthuizen doelbewust te spelen met emotie en geld. In de ondoorzichtige wereld van de vleeshandel draait het immers ook om een combinatie van emotie en vooral veel geld.

Varkensprijs bizar gezakt

We zitten momenteel in een bizarre prijsval, waarbij de varkensprijs in een maand tijd met bijna 50 cent is gezakt. Worden we werkelijk zo hard geraakt door de crisis of speelt er hier meer? Slacht Tönnies werkelijk twee weken geen zeugen, omdat hij ze aan de straatstenen niet kwijt kan? Of wordt er achter onze rug om extreem veel geld verdiend?

De situatie met corona wordt gebruikt om de varkensprijs te laten klappen

In de Verenigde Staten en Canada worden de biggen doodgespoten omdat de slachthuizen dicht zitten en volgens onze Chinese student, die een halfjaar bij ons werkt, blijven de problemen met Afrikaanse varkenspest maar groeien in China.

Het lijkt er meer op dat er een gigantische vraag naar vlees is in de wereld. Is het dan niet logisch om juist wel op feestdagen en zaterdagen te slachten? Zeker zolang we nog vrij zijn van corona in de slachthuizen! Er wordt in ieder geval gewillig gebruikgemaakt van de situatie om de prijs te laten klappen.

Ik weet even niet of ik de blauwe ogen van Clemens Tönnies moet geloven, maar we zullen voorlopig nog even moeten leven met een anderhalve-eurosamenleving.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • KFB

  Erwin, wederom goed artikel,.. denk dat je gelijk hebt..

 • varken23

  Goedkoop voedsel in tijden van crisis.

  Als varkenshouder ben je net een gokverslaafden, ook al laten ze je af en toe de jackpot winnen, uiteindelijk heb je toch je hele hebben en houden vergokt/afgegeven.

 • Oost Gelre

  goed verhaal.

 • Oost Gelre

  Het blijkt maar weer al die voorspellingen die gedaan worden komen van Profeten die gewoon ( ons ) brood eten. Erwin mooi verhaal .

Of registreer je om te kunnen reageren.