Redactieblog

‘Gelederen sluiten in strijd tegen PRRS’

PRRS-bestrijding, vijand nummer 1 van de varkenshouderij, is een zaak van de hele varkensketen.

Het PRRS-virus (porcine reproductive and respiratory syndrome) is vijand nummer 1 van de varkenshouderij. Het virus zit op vrijwel ieder Nederlands varkensbedrijf en laait met enige regelmaat op.

Een opleving van het PRRS-virus biedt andere ziektekiemen de kans om ook toe te slaan. De schade loopt dan snel op en de gevolgen ijlen nog lang na, bijvoorbeeld in de vorm van tegenvallende biggen.

Dieren en sperma grootste besmettingsrisico PRRS

Het virus tot staan brengen op een varkensbedrijf begint aan de aanvoerzijde. Het grootste besmettingsrisico vormt levend materiaal, even plastisch uitgedrukt. Dan gaat het op een varkensbedrijf om dieren en sperma.

PRRS kan via sperma bedrijf binnenkomen

Een varkenshouder die streeft naar een PRRS-stabiele varkensstapel, zal zich zodoende goed moeten afvragen wat hij binnenhaalt.

Het blijkt uit de recente geschiedenis, maar ook daarvoor dat er altijd een kans bestaat dat PRRS via sperma een bedrijf binnenkomt. Hoezeer ki-bedrijven ook hun best doen om PRRS-negatief sperma te leveren.

In een berenstal liggen dieren en werken mensen. Een foutje of een keer pech, en het is mis.

Niemand durft en kan 100% zekerheid garanderen in de ki-wereld. Feit is dat de Nederlandse ki-bedrijven geen slechte trackrecord hebben als het gaat om de levering van veterinair, veilig sperma.

Een varkenshouder die streeft naar een PRRS-stabiel bedrijf, zal niettemin op het eigen bedrijf moeten beginnen. Uit de analyse die te lezen is in Boerderij 35, editie Varkenshouderij, blijkt dat op zo’n 20% van de bedrijven niet of niet correct wordt gevaccineerd.

Bioveiligheid op varkensbedrijven

Het is al langer bekend dat de bioveiligheid een punt van aandacht is in de varkenshouderij. Op nogal wat bedrijven is de biggenstal de hotspot van het PRRS-virus, waar het tevens heel makkelijk kan overleven door het mengen van dieren en weekgroepen.

Dit zijn twee veel gehoorde voorbeelden waarom PRRS telkens problemen blijft geven op bedrijven.

Diergezondheid is niet te bestellen in tubes of potjes, noch is die anderszins verkrijgbaar

Mocht het PRRS-virus via sperma op het bedrijf komen, dan zijn de gevolgen ook veel kleiner als de bioveiligheid in orde is. Als wordt gewerkt met strikte productiegroepen, zit een nieuwe virusstam heus niet zomaar door het hele bedrijf. Zo snel verspreidt PRRS zich niet door de stallen.

En van de ki-organisatie verlangen dat die alles doet om PRRS-negatief sperma te leveren, kan redelijkerwijs alleen als de bioveiligheid op het eigen bedrijf tiptop is. Gezonde dieren produceren begint altijd bij de varkenshouder zelf. Diergezondheid is niet te bestellen in tubes of potjes, noch is die anderszins verkrijgbaar.

Lees meer over PRRS in Boerderij 35, editie Varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.