Boerenblog

2 reacties

‘Profiteren van hoge varkensprijzen’

Er is veel geld voor varkensbedrijven om te stoppen. Ondertussen profiteren we nog van de hoge varkensprijzen.

Hoe bestaat het dat er zoveel geld beschikbaar wordt gesteld om ons varkenshouders te laten stoppen? Honderden miljoenen euro’s zelfs. Ik vind het grote onzin, net als de kinderbijslag. Maar als we er recht op hebben, laten we het zeker niet liggen.

Het is wel een hele klus om aan alle regels te voldoen. Eerst word je doopceel gelicht. Ben je de laatste vijf jaar veroordeeld voor een overtreding van de mestwet of heb je meer dieren gehouden dan er rechten zijn, dan word je direct uitgesloten. Ook moeten alle stallen voldoen aan het besluit emissiearme huisvesting. En natuurlijk wordt de luchtwasser uitgelezen. Wordt een gebrek ontdekt, dan is het gelijk einde verhaal. Gelukkig is bij ons alles in orde bevonden.

Wachten op de beschikking

Nu is het wachten op de beschikking en wachten duurt altijd lang. De acties van de afgelopen tijd hebben er in ieder geval voor gezorgd dat alle bedrijven die aan de regels voldoen, krijgen uitbetaald.

Vroeger werden de kleine kruideniers weggeconcurreerd door de opkomst van de supermarkten. Niemand die naar ze omkeek, laat staan met geld over de brug kwam. Hetzelfde met de nertsenhouderij. Waarom dan wel voor de varkens? Natuurlijk zit aan varkens wel een luchtje, dat kan ik niet ontkennen. Ik snap helemaal dat men de overlast van geur wil verminderen.

Alle lof voor 1 varkensgeluid

Dat de sector met één stem spreekt is geweldig, het levert geld op. Ik geef 1 varkensgeluid alle lof, we zijn eindelijk niet meer tegen elkaar uit te spelen. We moeten af van al die negatieve nieuwsberichten over rechtszaken om vergunningen af te dwingen of juist in te trekken. Dat zal nooit helemaal lukken, maar het aantal zal met deze stoppersregeling zeker afnemen.

Ik ben eigenlijk nooit echt varkenshouder geweest. Tenminste, niet zoals veel van mijn collega’s: dag en nacht met niks anders bezig. Ik ben van zaken als nieuwe medicijnen niet echt op de hoogte. Maar we hebben wel altijd vooropgelopen als het hielp om de inkomsten te verhogen. IKB, Beter Leven, antibioticavrijleven-garantie en elke big een chip in. We deden met alles als een van de eersten mee. Wat later standaard wordt, levert dan eerst nog een poosje wat extra op.

Nog een poosje profiteren van hoge varkensprijzen

Nu ook met stoppen. We zijn de grote golf stoppers die eraan komt voor. Daardoor verkopen we alle stalinrichting en voermachines nog voor een goede prijs. Blijkbaar willen veel collega’s nog een poosje profiteren van de hoge opbrengstprijzen en dan kan gebruikt materiaal sneller uit. Ik spreek hierdoor veel oude bekenden en buren die aankomen om te kijken of er nog iets is wat ze gebruiken kunnen.

De fijne opbrengstprijzen helpen onze mooie sector om kracht uit te stralen richting onze klanten, de consument. Ze helpen ook om alles in de stallen te optimaliseren en je als bedrijf voor te bereiden op een volgende dip in de opbrengstprijzen. De vooruitzichten zijn voorlopig nog heel goed, ook al is er de dreiging van Afrikaanse varkenspest. Profiteer ervan zolang het kan!

Laatste reacties

  • AWMaat

    Ik zal nooit begrijpen wat er mooi is aan het werken met dieren met als doel ze te doden.

  • farmerbn

    Iedereen krijgt kinderbijslag, ook als je een strafblad hebt of kinderen mishandelt. @AWMaat; er zijn geen landbouwhuisdieren als iedereen denkt zoals jij. Genieten van een koppel koeien of schapen is dan voorbij

Of registreer je om te kunnen reageren.