Commentaar

1 reactie

’Individueel voer doseren wordt de nieuwe norm’

Individueel voeren komt ook bij vleesvarkens. Want de voorlopers investeren, experimenteren met voerschema’s en maken winst.

In 1992 breidde een van de mesters die ik begeleidde zijn bedrijf uit met een stal met 640 plaatsen. Dat bedrijf kwam daardoor op ongeveer 2.000 varkens, destijds gezinsbedrijf-plus.

Harrie, de boer in kwestie, had al enkele jaren nagedacht over die nieuwbouw en ook over een eigen ventilatiesysteem. De lucht moest binnenkomen onder de bolle vloer, dan via een holle ruimte onder de centrale gang naar het inlaatkanaal onder het voerpad en via roosters de afdeling binnen. Innovatief, en het werkte als een speer.

Geen wonder dat het systeem nadien veel toegepast is bij nieuwbouw.

Voersysteem leidde tot meer hoofdpijn

Het voersysteem leidde tot meer hoofdpijn. Brijvoer, dat zou het worden. Want het rekende wel lekker. Of toch maar niet, want tsja, hoe gaat het met de beschikbaarheid van de producten als iedereen daaraan gaat trekken?

Mestafzet almaar duurder

Daarnaast geeft brijvoer meer mest en mestafzet werd almaar duurder. Dan ook nog eens minder kwantumkortingen, kans op bederf en de strikte hygiëne. Het gerichte voeren van de varkens, dat was dé pre, maar Harrie bleef aanhikken tegen die andere punten.

Hij plaatste als een van de eersten een computergestuurde droogvoerinstallatie; met een supersnelle pc, een Intel 486

Op een achternamiddag ging de kogel door de kerk en hij plaatste als een van de eersten een computergestuurde droogvoerinstallatie. Met een supersnelle pc, een Intel 86486 DX.

Ook daarop iets nieuws: telebankieren. En direct ook maar de ventilatoren eraan gekoppeld. Alle sturing vanuit het kantoortje in de bijkeuken.

Die computergestuurde droogvoerinstallatie (cdi) was snel terugverdiend en werd na de eerste ronde direct uitgerold op het hele bedrijf

Op die ‘486’ draaide vanaf dag 1 ook het destijds fonkelnieuwe TEA2000. Op afdelingsniveau werden de resultaten geregistreerd en berekend. We sloegen bijna achterover na de ronde: een EW-conversie van 2,64 bij krap 900 gram daggroei. Foutje?

Nee, die eerste ronde was bijkans de slechtste in de eerste drie jaar. Die cdi was snel terugverdiend en werd na de eerste ronde direct uitgerold op het hele bedrijf. Ook in de oudere afdelingen leverde gestuurd voeren veel geld op.

Toch was de algemene mening destijds: ‘te duur, veel te duur’.

Maar zie waar we 30 jaar later staan. Gecontroleerd voeren op hokniveau is de norm.

Individueel doseren, dat noemt men nu ook ‘veel te duur’

‘Veel te duur’, is nu ook de reactie op individueel doseren. Maar de RFID’s worden langzamerhand gemeengoed. Dan is gericht voeren op individueel varken niet ver meer weg.

Oh ja, Harrie’s zoon heeft nu 6.000 varkens en denkt over individueel doseren. Dat zegt mij genoeg.

Het zal net zo gaan als destijds: de voorlopers investeren, experimenteren met voerschema’s en maken winst. De rest volgt. Over 30 jaar is het de nieuwe norm.

Eén reactie

  • EL

    Het lijkt een bedrijf om met een excursie naar toe te gaan,en in de praktijk te zien hoe mooi het kan zijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.