Redactieblog

6 reacties

‘De boer, dat is de keerl, ook in 2020’

Een alternatief ‘De Boer, dat is de keerl’. Want wat er ook gebeurt in dit nieuwe jaar, ook 2020 kon wel eens een roerig jaar worden.

We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. Normaal gesproken is dat ook een moment om voorzichtig vooruit te kijken naar 2020. Wat zal komend jaar ons brengen?

Komt er een oplossing voor de stikstofcrisis?

Komen er wel of geen nieuwe kortingen op de productierechten?

En natuurlijk: komen er nieuwe acties van de boeren? Trekkers op de snelwegen en het Malieveld of op De Dam is één ding, een echte staking van onze voedselproducenten is iets heel anders.

De bank eist alles op en de handel die li-jdt strop
moar de boer dat is de keerl die ‘t mot doen
’t zol iedereen duftig raken as de boer ging staken
want de boer dat is de keerl die ’t mot doen

Ik ben ook benieuwd of er een confrontatie komt tussen het grootwinkelbedrijf enerzijds en de primaire sector

Ik ben ook benieuwd of er een confrontatie komt tussen het grootwinkelbedrijf enerzijds en de primaire sector, de Farmers Defence Force (FDF) voorop, anderzijds.

Wrang dat supermarktkoepel CBL wél dreigde met kort geding maar niet kritisch kijkt naar eigen rol

Het is toch wrang om te constateren dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel meteen én enkel met een kort geding heeft gedreigd in het licht van aangekondigde acties voor 18 december, in plaats van eerst maar eens kritisch te kijken naar haar eigen rol en relatie tot de boerenstand in de afgelopen decennia.

De boer dat is de keerl
de boer dat is de keerl die ’t mot doen
met machines en met de hand bewerkt de boer zien land
moar alleen de fabrikanten vangt de poen   

Wat gaat 2020 voor de landbouw betekenen?

En ten slotte is het de vraag wat komend jaar financieel voor de sector gaat betekenen. Dan gaat het niet alleen om ontwikkelingen rond de eier-, melk- en varkensprijzen, maar ook om de vergoedingen voor stoppende bedrijven, de onzekerheid over het al dan niet afromen van latente ruimte en de de wijze waarop het bankwezen zal omgaan met kredietaanvragen, leningen en andere financieringsvraagstukken van de sector.

De boer dat is de keerl, de boer dat is de keerl
kuch alles op krediet, geld heffe niet
met die hoge rentestand, lup ’t heavig uut de hand
moar ontheffing van belasting krig-e niet   

We gaan het zien komend jaar. Normaal gesproken.

Ik wens u een gezond en voorspoedig 2020 toe.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Ik lees dat u advocaat bent. Voorgaande tekst ziet er bekend uit maar komt ook wat opruiirig over op mij. U weet alles van de wet als het goed is. Graag had ik gelezen in uw column wat u mogelijk acht voor ons om te ondernemen wat juridische haalbaar is en wat zoden aan de dijk zet...

 • arink

  Wat een amateuristische reactie over met name het CBL. Wil je een hogere prijs, dan hoort daar op z'n minst productiebeperking bij. En wil je een hogere prijs, dan moet je het niet voor weinig verkopen, simpel en toch eenvoudig zei mijn scheikundeleraar altijd.
  Supermarkten gaan niet uit goedheid meer betalen, alsof boeren dat zelf zouden doen, tsjonge jonge.

 • oeleboele

  Het is idd waar. CBL moet eerst naar zichzelf kijken.
  Op dit moment de bioeieren bij de jumbo
  € 0, 45 per stuk. En de boer vangt € 0,135

  Echt niet te geloven!!

 • Arink, de belangenbehartiging van het CBL is groter dan die van de landbouw,toen Friesland en Campina fuseerden kwam er gelijk al de regeling ,ik meen van Neelie Smit Kroes, dat ze teveel markt macht hadden en moesten afromen ,niemand legt de supermarkten wat in de weg wanneer ze maar via 2 of 3 inkooporganisaties de boeren onder druk zetten voor hun inkoop.

 • varken23

  @oeleboele De jumbo investeert liever in de formule 1 en andere sporters die de hele wereld over reizen. Dan dat de producent kan inversteren in verbeterde productie methode.

 • Alco

  Beconcurreren de grote inkopers elkaar of maken ze afspraken, is de grote vraag.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.