Boerenblog

‘Blijf strijden en inspireren!’

Met het Zone College en zes collega’s leiden we jongeren op. Het is belangrijk om de jeugd te inspireren.

Het zijn drukke dagen rond de jaarwisseling. We genieten van de familiemomenten, kruipen dichtbij de kerstboom en kachel, verlangen al 10 jaar naar een witte kerst. Tussendoor werken we ook nog op de boerderij, want dat gaat gewoon door. Terwijl de plaatselijke jongerenvereniging op oudejaarsdag 200 oliebollen komt bezorgen voor ons bedrijf, ben ik op kantoor nog bezig met het ondertekenen van een shirtsponsor-contract van het damesvolleybal. Een stukje trots en goodwill, dat wij graag uitdragen naar de lokale jeugd en verenigingen.

Dagen van het vlees

De kerstdagen zijn traditiegetrouw de dagen van het vlees. Miljoenen Nederlanders vieren dit samen met vrienden en familie, stampen twee gourmetschotels per persoon naar binnen en kunnen de dag na kerst geen vlees meer zien. Deze consumptie geeft ook gelijk de macht van de slachterijen weer, die in deze tijd, waarin de wereld in de greep van de Afrikaanse varkenspest is, in staat blijken te zijn om tegen de trend in de prijs te verlagen.

Men praat over langetermijnprijzen en ketens, maar het gaat blijkbaar vooral om het snelle geld

Na een mislukt ‘kartel’-overleg werd de bizarre daling van 20 cent nog bijgesteld naar 8, maar het geeft eens te meer aan hoe kwetsbaar we zijn. Men praat over langetermijnprijzen en ketens, maar het gaat blijkbaar vooral om het snelle geld.

Onrustig jaar

2019 was een onrustig jaar en terwijl de damp van trekkers op de snelweg nog amper verdwenen is, dwingt de regering ons alweer tot nieuwe acties. Het RIVM blijkt een onbetrouwbare groep wetenschappers door moedwillig cijfers te verdraaien, onderzoeken te manipuleren en de uitstoot van de industrie te beschermen. Gelukkig lijkt men nu te zwichten onder de druk van onze lobby en stakingen.

Uitbreiding en nieuwe voerkeuken

Het was bij ons het jaar van de uitbreiding en de nieuwe voerkeuken. Hierbij liepen de bouwvakkers noodgedwongen tussen de medewerkers in de stal en dat zorgde niet altijd voor rust in de productie. Tijdens de kerstborrel is de afronding van de bouw uitgebreid gevierd en daarbij besefte ik wederom wat een prachtig team en vak wij hebben.

Lesgeven in stal

Tweede hoogtepunt was de start van een pilot, waarbij we lesgeven in de stal. Dat doen we in samenwerking met het Zone College en zes andere collega’s. We leiden roulerend wekelijks twaalf mbo-varkenshouderijstudenten op. Een prachtig initiatief om de jeugd te binden en onze mensen vinden het ontzettend leuk om hun ervaring te delen. Niet alleen via school, maar ook via weekend- en vakantiewerk proberen we de jeugd te binden, want zij zijn de toekomst en personeel blijft de belangrijkste kracht van het bedrijf.

Verbind met je omgeving, strijd tegen de overheid, inspireer de jeugd en vertel hoe leuk ons vak is

2019 was het jaar van de strijd. Blijf in 2020 strijden voor het behoud van onze schitterende sector! Verbind met je omgeving, strijd tegen de overheid, inspireer de jeugd en vertel hoe leuk ons vak is!

Of registreer je om te kunnen reageren.