Redactieblog

‘Blijf PRRS-virus continu op de huid zitten’

PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome) richt jaarlijks tonnen schade aan in de varkenshouderij. Starten met de aanpak van deze kiem kan vandaag nog.

In Vlaanderen wordt de strijd tegen het PRRS-virus verder opgevoerd. De dienst Dierengezondheidszorg DGZ, evenknie van de GD, maakt bekend dat zij hun monitoringsprogramma uitbreiden. Er is sinds dit jaar een PRRS-monitor vleesvarkens beschikbaar en een monitor varkensbedrijf. De laatste monitor is bedoeld voor gesloten bedrijven die negatief zijn en niet vaccineren tegen het virus. Dan worden de aangevoerde dieren gecheckt.

POV-plan

In Nederland heeft de POV het plan opgevat om landelijk de PRRS-druk te bepalen en vast te leggen in een benchmark. Dat is opgeschreven in de jongste versie van het actieplan vitale varkenshouderij. De partners achter het actieplan schrijven dat zij bedrijfsgebonden varkensziekten willen aanpakken, te beginnen met PRRS.

Massale deelname gewenst

Voor het POV-programma van start gaat en het gros van de varkenshouders overtuigd is om collectief de strijd tegen PRRS aan te gaan, is wellicht de nodige tijd verstreken. In Vlaanderen staan de varkenshouders ook niet in de rij om deel te nemen aan het monitoringsprogramma. Zelfs niet terwijl zij tegen sterk gereduceerd tarief bloedonderzoek kunnen laten doen. Het calamiteitenfonds betaalt namelijk mee. DGZ-varkensarts Tamara Vandersmissen wenst echt dat meer varkenshouders meedoen aan het programma. Dat komt de gezondheidsstatus van alle varkensbedrijven ten goede, vertelde zij afgelopen augustus tegen Boerderij.

PRRS-aanpak begint altijd op het eigen bedrijf

Wachten is niet nodig

Voor varkenshouders die hun buik vol hebben van PRRS is er goed nieuws. Alle seinen staan namelijk op groen om nu wel grip op het virus te krijgen. In Nederland zijn kennis, vaccins en alle hulpmiddelen beschikbaar om PRRS onder de duim te krijgen. Het geld is ook geen probleem, want dat wordt volop verdiend door varkenshouders. Wie dat wil kan bij wijze van spreken morgen een actieplan opstellen en uitvoeren om PRRS te lijf te gaan. PRRS-aanpak begint altijd op het eigen bedrijf.

Lange adem

Het belangrijkste is consequent en onverminderd vast te houden aan het PRRS-bestrijdingsplan. Dan blijven de resultaten niet uit. Dan zal zelfs het hele bedrijf beter gaan draaien en zodoende de kostprijs zakken. Want door kien te zijn op PRRS verbetert de hele bedrijfsgezondheid. PRRS-bestrijding is ook geen raketwetenschap. Het begint met veel simpele zaken als geen weekgroepen mengen, goed nadenken over de aanvoer van dieren en heel veel aandacht geven aan het probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.