Commentaar

4 reacties

‘Koester je personeel’

Je krijgt wat je zaait bij omgang met medewerkers.

Er is nauwelijks aan nieuwe stalmedewerkers te komen. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is de arbeidsmarkt sowieso gespannen. Daarbovenop komen het slechte imago van de sector, de zwaarte en de onaangenaamheid van het werk en de beloning.

Hoogte van beloning

Starters op de arbeidsmarkt zeggen nou niet bepaald ‘hoera, ik ga eens lekker in die schone hypermoderne bedrijven aan de slag’. Nee, eerder klinken termen als stof en fijn stof, lawaai, ammoniak en u weet er nog wel een paar naar boven te halen bij de potentieel gegadigden.

Dan het werk zelf: weinigen houden het vol, 40 jaar in de stallen te werken. Dat schrikt dus ook stevig af. En tot slot de betaling. De sector zegt dan wel dat ze goede lonen biedt, de perceptie van de enkele geïnteresseerde die een overstap vanuit andere sectoren overweegt, is heel anders. Een beetje wijkverpleegster die 5 ochtenden in de week werkt, ook mbo-niveau, gaat inclusief onregelmatigheidstoeslag voor weekenddienst met € 2.200 bruto naar huis. Als die in de varkenshouderij dezelfde uren gaat draaien, moet ze minstens een kwart inleveren. Terwijl zo iemand gezien haar opleiding en achtergrond waarschijnlijk erg geschikt is voor het werk in de kraamstallen.

Waardering tonen

Niet alleen Nederlanders haken af, ook Oost-Europeanen zoeken het steeds meer buiten de landbouw. Wat dan te doen? Ten eerste: verlaag de arbeidsbehoefte door maximale automatisering en optimaliseren van werkprocessen. Tegelijkertijd inzetten op binnenhouden van het personeel dat al in de sector werkt. Wees een goed werkgever. Behandel de medewerkers zoals je zelf wilt worden behandeld, dus met respect. Wees open over het bedrijf, de doelen, de resultaten en de plannen. Durf verantwoordelijkheden te delen of lager in de organisatie te leggen, dus bij de medewerkers als die dat aankunnen en wensen. Voer gesprekken over hoe het werk bevalt. Niet als: ‘jij moet’, maar vraag wat de medewerkers als kansen of verbeteringen voor het bedrijf en voor zichzelf zien.

Laat vooral zien dat je de inzet waardeert

Schroom niet in mensen te investeren via scholing en begeleiding. Vier de successen zoals het halen van streefwaarden. Dat hoeft niet elke keer vergezeld te gaan van een cheque, gebak bij de koffie doet al wonderen. En bij een heel bijzondere prestatie past een dinerbon of entreekaartjes voor een pretpark voor de kinderen van die medewerker. Laat vooral zien dat je de inzet waardeert. Je krijgt namelijk wat je zaait.

Laatste reacties

 • Klopt precies

 • wgtroosendaal1

  De meeste ondernemers(managers) weten zelf niet meer hoe zwaar en ongezond het werk is!
  Word ook slecht betaald en het werk steeds dommer ook al kun je wat.
  Maar dat is niet alleen in de varkenshouderij.
  Buitenlanders aannemen is dan makkelijker en lieverd meer op voor de uitzendbureau’s
  Hebben ze fysieke klachten ben je er zo vanaf. • drikhend

  Als ze goed werk leveren en voldoende werk verzetten . En er zit toekomst in . Dan moet je ze stimuleren met opleidingen en mee laten denken . En belonen zodat ze ergens anders dit niet kunnen verdienen . Wat is paar honderd euro in de week meer als de resultaten heel goed zijn en blijven . Als je met een andere opnieuw moet beginnen kost dat ook veel geld en meestal resultaten ver terug . en dan is 200 euro in de week niets .

 • Gat

  @wgtroosendaal1. Die buitenlanders zijn niet gek. Ken polen die in kassen met 35 graden moesten werken enkele weken terug. Ze zijn naar polen gegaan. Die kunnen in hun thuisland ook meer verdienen. Zijn ook niet gek

Of registreer je om te kunnen reageren.